31.3.2021 klo 15:28
Uutinen

Yrittäjät: Kuntakohtaisia rajoituspäätöksiä ravitsemisliikkeille

Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien yhteisessä lausunnossa eduskunnan talousvaliokunnalle, vaaditaan kuntakohtaisia rajoituspäätöksiä ravitsemisliikkeiden aukiolojen rajoittamiseen.

Valtioneuvoston asetuksessa ravitsemisliikkeiden aukiolon väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi säädetään alueista, joilla ravitsemisliikkeet on pidettävä suljettuina asiakkailta, sekä siitä, millaisissa ravitsemisliikkeissä ja niihin kuuluvissa tiloissa rajoituksia on noudatettava.

Asetuksen perusteella ravitsemusliikkeiden 9.3. alkanut sulkeminen jatkuu siten, että ravitsemusliikkeet olisivat kiinni lähes koko maassa 18.4. asti. Sulun piiriin eivät kuulu Ahvenanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa ja Kainuu. Lisäksi Lapin maakunnassa ravintolat voivat olla auki Kittilän kuntaa lukuun ottamatta.

On huomattava, että tautitilanne saattaa vaihdella tietyn maakunnan sisällä merkittävästi ja olisi perusteltua tehdä kuntakohtaisia rajoituspäätöksiä ja tarkastella maakunnan tasoa pienempiä alueita.

”Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan alueen sisällä on kuntia, joilla ei ole tautia ollenkaan tai esiintyvyys on hyvin vähäistä, ja silti koko maakuntaan kohdistuu kovat rajoitustoimet”, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.

Yrittäjäyhdistyksien yhteisessä lausunnossa, eduskunnan talousvaliokunnalle vaaditaan että, rajoituksia ei tule säätää tai pitää voimassa sellaisilla alueilla, joissa se ei ole tartuntatautitilanteen vuoksi välttämätöntä. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueet kattavat yhteensä 42 kuntaa, joissa yrityksiä yhteensä noin 22 500.

”Usean kunnan alueella tartunnat ovat vähentyneet, joten rajoitusten osalta alueellinen ja kuntakohtainen harkinta on tarpeellista”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Päättäjiltä toivotaan päätöksentekoon selkeyttä ja nopeutta. Myös useat alueen kunnat ja sairaanhoitopiirit ovat ilmaisseet huolensa päätösten tulkintaan ja nopeuteen. Pääsiäinen, vappu, äitienpäivä ja muut juhlapyhät ovat monelle yrittäjälle todella tärkeitä myyntipäiviä.

”Tulee tehdä nopeita ja selkeitä päätöksiä että yrittäjät ehtivät sopeuttaa toimintaansa rajoitusten mukaisiksi”, toteaa Järkkälä. Yrittäjillä on muuttuvasta tilanteesta johtuen haasteita esimerkiksi raaka-aineiden hankintojen, työvoiman ja työvuorojen suunnittelun ja talouden suhteen.

Lisätietoja:

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät, toimitusjohtaja Mervi Järkkälä p. 0500 561 145 mervi.jarkkala@yrittajat.fi
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen p. 050 527 7288 marjo.kolehmainen@yrittajat.fi