Osakeyhtiön edustajista 39 prosenttia vastaa, että ne maksaisivat vähemmän osinkoja, jos osinkovero kiristyisi. 34 prosenttia kertoo, että osakeyhtiön kasvuhalukkuus vähenisi. Investointeja omaan yritykseen vähentäisi 27 prosenttia. Yksi viidestä harkitsisi peräti yrityksen lopettamista. Lähde: Suomen Yrittäjät, Yrittäjägallup 3/2023.
23.3.2023 klo 06:00
Uutinen

Yrittäjät osinkoverotuksesta: ”Kiristäminen olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Suomen Yrittäjien mukaan osinkoverotuksen kiristäminen johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen.

– Se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

SDP on esittänyt vaaliohjelmassaan yrittäjien verotukseen 350–600 miljoonan euron kiristyksiä. Sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on pitänyt osinkoverotuksen kiristämistä toistuvasti esillä keskeisenä ”tulonsopeutustoimena”.

– Osinkoverotuksen kiristäminen iskisi nopeasti kasvuun sekä yrittäjien kykyyn investoida ja työllistää. Se olisi aivan väärä signaali yrittäjille ja omistajille, joiden odotetaan investoivan ja työllistävän, Salminen sanoo.

– Ihmettelen syvästi, miksi perinteinen työpuolue SDP on ottanut suomalaisen työn, kasvun ja kasvollisen omistajuuden tähtäimeensä, Salminen sanoo.

Suomi tarvitsee kipeästi kilpailukykyä, kasvua ja yrittäjyyttä talouden tervehdyttämiseen.

– Vaalitohinassa on unohtunut, että Suomen kasvu on suomalaisten yritysten kasvun summa, Salminen muistuttaa.

Suomen Yrittäjät korostaa, että verotuksen tulee olla kansainvälisesti kilpailukykyistä, omistajuuteen kannustavaa, riskinotosta palkitsevaa, ennakoitavaa ja johdonmukaista, jos halutaan, että Suomessa kannattaa yrittää, investoida ja työllistää.

Kolmasosan halu kasvaa hiipuisi

Kantar Public selvitti 5.–20. maaliskuuta Yrittäjien toimeksiannosta osinkoverotuksen kiristämisen vaikutuksia. Mitä suurempi on yritys, sitä laajempia olisivat osinkoverotuksen kiristämisen vaikutukset. Vaikutukset olisivat vähäisimpiä yksinyrittäjillä.

Osinkoverotus koskee osakeyhtiöitä. Yrittäjägallupissa osakeyhtiön edustajista (668 vastaajaa) 39 prosenttia arvioi, että ne maksaisivat vähemmän osinkoja, jos osinkovero kiristyisi.

34 prosenttia kertoo, että osakeyhtiön kasvuhalukkuus vähenisi.  Investointeja omaan yritykseen vähentäisi 27 prosenttia. Yksi viidestä harkitsisi peräti yrityksen lopettamista.

– Yrittäjät kertovat, että maksaisivat osinkoa vähemmän. Tämä tarkoittaa, että verokertymä voisi jopa vähentyä. Kasvuhakuisten yritysten määrä on muutoinkin selvästi laskussa. Kiristys vauhdittaisi tätä ja vaarantaisi uusien työpaikkojen syntyä, puheenjohtaja Salminen sanoo.

Yli kymmenen työllistävistä yrityksistä (vastaajia 1 038, joukossa myös muita yhtiömuotoja kuin osakeyhtiöitä) 44 prosenttia oli sitä mieltä, että osinkoverotuksen kiristäminen vähentäisi kasvuhaluja. 42 prosenttia maksaisi vähemmän osinkoja, 40 prosenttia vähentäisi investointeja yritykseensä ja 25 prosenttia siirtäisi toimintaa Suomesta.

Lue myös VATTin tuore tutkimus tukee Suomen Yrittäjien vaatimusta: ”Yrittäjä käyttää osinkonsa investointeihin” – Yrittajat.fi

”Iskisi lujaa teollisuuteen ja työllistäviin yrityksiin”

– Viesti on selvä: osinkoverotuksen kiristäminen on tehokas keino tuhota kasvua. On käsittämätöntä edes kuvitella, että osinkoverotuksen kiristäminen voisi tapahtua ilman merkittäviä kielteisiä talousvaikutuksia. Se iskisi lujaa teollisuuteen ja työllistäviin yrityksiin, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yritysten kasvuhalut hiipuvat ja työnantajayrittäjien määrä laskee nopeasti jo nyt, Pentikäinen muistuttaa.

– Osinkoverotuksen kiristys vauhdittaisi kasvuhalujen hiipumista ja työnantajayrittämisen vähentymistä. Se olisi onneton ratkaisu suomalaisten hyvinvointiyhteiskunnan taloudelliselle perustalle, Pentikäinen toteaa.

Lue lisää Työnantajayritysten määrä laski jyrkästi viime vuonna – ”Tämä on yllättävää ja uhkaa työllisyyttä” – Yrittajat.fi

Ennakoiva verojärjestelmä tuo investointeja

Yrittäjägallupissa kysyttiin eri asioiden vaikutuksia investointihalukkuuteen. Verojärjestelmän ennakoitavuus on tällä hetkellä tärkein investointihalukkuutta Suomeen lisäävä tekijä. Sen jälkeen tulevat toimiva logistiikka, sujuva investointiluvitus ja luotettavat viranomaiset.

Pahimpia investointijarruja ovat kasvava julkinen velka sekä ay-liikkeen ja Venäjän toiminta.

– Ennakoitava verojärjestelmä on kannustanut investoimaan Suomeen. Se on ollut Suomelle tärkeä kilpailuetu, kun on kamppailtu investoinneista. Jatkuva intoilu yrittäjien verotuksen kiristämisellä syö yritysten ja niiden omistajien halua investoida Suomeen. Se osuu omaan nilkkaan, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupin tuloksiin voi tutustua tarkemmin tästä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus