21.2.2020 klo 15:20
Uutinen

Yrittäjät ovat itse vastuussa jaksamisestaan – Mielenterveyteen keskittyvä webinaari antaa työkaluja hyvinvointiin

– Kysyn usein koulutuksissa, onko yrittäjä superolento, kertoo MIELI Suomen Mielenterveys ry:n suunnittelija Paula Noresvuo.

Yrittäjän jaksaminen ja hyvinvointi on yritystoiminnan perusedellytys. Mitä pienempi yritys on, sitä riippuvaisempaa toiminta on yrittäjän voimavaroista.

Yrittäjät ovat myös liiankin hyviä venyttämään omia jaksamisensa rajojaan ja puskemaan töitä, vaikka mieli ja ruumis huutaa lepoa.

– Yrittäjät ovat ratkaisukeskeisiä ihmisiä, jotka ovat tottuneet haasteisiin. Kääntöpuolena on, että stressin kasvaessa näköala kapenee ja huomio menee pelkästään tulipalojen sammuttamiseen. Kysyn usein koulutuksissa, onko yrittäjä superolento, MIELI Suomen Mielenterveys ry:n suunnittelija Paula Noresvuo sanoo.

Noresvuo vastaa Yrittäjäkilta -toiminnasta, joka tukee pien- ja yksinyrittäjien jaksamista. Hän on myös puhujana maaliskuussa järjestettävässä Yrityksen tärkein pääoma – Yrittäjän mielenterveys -webinaarissa.

– Teemoina on yksinyrittäjän jaksaminen, hyvinvointi ja niiden edistäminen. Yrittäjä on näistä itse vastuussa ja ne pitää priorisoida ykkösiksi. Kuormituksen säätely ja palautuminen sekä rajojen tunnistaminen ovat tärkeimpiä taitoja, Noresvuo sanoo.

Webinaari sopii kaikkien aikatauluun

Noresvuo on pitänyt webinaareja sekä kaksipäiväisiä Yrittäjän hyvinvointikoulutuksia. Webinaarien hyväksi puoleksi hän toteaa muun muassa sen, että kaksipäiväisen koulutuksen sijaan asia on tiivistetty luentopaketiksi, jonka yrittäjä voi kuunnella silloin, kun se itselle sopii.

Mielenterveyttä käsitteleviä kolmea webinaaria on kuunnellut noin 300 kuulijaa.

– Webinaarit saavuttavat hyvin kuulijoita. Luennon jälkeen on mahdollisuus esittää kysymyksiä, Noresvuo kertoo.

Mielenterveys on Noresvuon mukaan edelleen sanana hieman pelottava ja avun hakemisen kynnys on korkea. Nuorempi sukupolvi on hieman valmiimpi hakemaan apua ajoissa, mutta kuormitusta tahtoo olla kaikilla liikaa.

– Taukoja olisi hyvä pitää pitkin päivää. Juuri ku on hemmetinmoinen kiire, on tärkeä vetää henkeä ja saada perspektiiviä tekemiseen, ettei törmää suoraan seinään.

toimitus (at) yrittajat.fi