9.7.2021 klo 10:01
Uutinen

Yrittäjät pitävät uusia rajoituksia kohtuuttomina tapahtuma- ja ravintola-alalle

Varsinais-Suomi siirtyy takaisin kiihtymisvaiheeseen. Päätös tuo mukanaan kokoontumisrajoituksia yleisötilaisuuksiin. Kokoontumisrajoitukset koskevat Turkua, Saloa, Raisiota, Kaarinaa ja Paraista 9.7.-8.8.2021. Odotettavissa on myös rajoituksia ravintoloiden aukioloihin ja asiakasmääriin.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter pitää päätöstä uusista rajoituksista epäoikeudenmukaisena.

– Rajoitukset ovat alalle valtava takaisku ja tulevat käytännössä tarkoittamaan useiden kesätapahtumien peruuntumisia ja samalla suurta lovea monen yrittäjän kukkarolle, Munter sanoo.

Ravintoloiden asiakasmääriin kohdistuvista rajoituksista päätöksen tekee Valtioneuvosto. Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmän mukaan on odotettavissa, että uusia rajoituksia tullaan myös määräämään sisätiloissa tapahtuvalle ravintolatoiminnalle.

– Ravintola-ala on juuri toipumassa pahimmasta kuopasta ja pääsemässä kiinni kiireiseen kesäsesonkiin. Moni on palkannut lisää henkilöstöä räjähtäneen kysynnän johdosta. Nyt voimaantulevat uudet rajoitukset sekoittavat jälleen pakan totaalisesti, Munter toteaa.

Yhtenä syynä kasvaneisiin tartuntamääriin voidaan pitää jalkapallon EM-kisaturistien ja muiden matkustajien mukana tulleita koronavirustapauksia. Tällä hetkellä tautitapauksista jo kolme neljästä on kotoperäisiä, mikä tarkoittaa viruksen leviävän maakunnan sisällä.

Yrittäjät katsovat, että koronatilanteen huonontumisen sijaiskärsijöiksi joutuvat jälleen ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjät.

– Ymmärrämme, että virkavastuulla päätöksiä tekevät tahot punnitsevat rajoituspäätöksiä erityisesti terveydenhuollon kantokyvyn näkökulmasta. Rajoitusten on oltava oikea-aikaisia ja oikeasuhtaisia. Siksi on perusteltua kysyä, kuinka kauan tiukat rajoitustoimet ovat kansalaisten oikeustajun kannalta hyväksyttäviä kun sairaanhoitopiirissä on 5 koronapotilasta sairaalahoidossa, pohtii Munter.

Maakunnan rokotuskattavuus on kohtuullisella tolalla. Varsinais-Suomen kertaalleen rokotettujen määrä on jo 60%. Kahteen kertaan rokotettuja on n. 22%. Kohtuullisen rokotekattavuuden johdosta sairaalahoidon tarve ei ole noussut merkittävästi kohonneista tartuntamääristä huolimatta.

Lisätiedot

Hanna Munter

toimitusjohtaja

Varsinais-Suomen Yrittäjät

044 296 9071