1.6.2018 klo 19:16
Uutinen

Yrittäjät: Pitkä siirtymäaika on uhka sote-alan pk-yrityksille

Vaaditut pitkät siirtymäajat ovat ongelma sote-alan pienyrityksille, kommentoi Suomen Yrittäjät perustuslakivaliokunnan lausuntoa valinnanvapaudesta.

Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sote-uudistuksen valinnanvapauslakiehdotuksesta perjantaina iltapäivällä. Valiokunta näkee ehdotuksessa useita ongelmia ja edellyttää pakettiin huomattavia muutoksia.

Suurimpina ongelmina perustuslakivaliokunta pitää kireää aikataulua ja maakuntien sote-palvelujen rahoitusta.

– Vaikuttaa siltä, että muutokset ovat kuitenkin sellaisia, etteivät ne kaada uudistuksen keskeisiä tavoitteita lisätä monituottajamallin ja valinnanvapauden kautta sosiaali- ja terveyspalveluiden laatua ja tuottavuutta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjien mielestä on hyvä, että perustuslakivaliokunta pitää mahdollisena valinnanvapauslainsäädännön läpivientiä eduskunnassa tehtävien korjausten jälkeen. Lakiehdotusta ei tarvitse lähettää uuteen valmisteluun kuten vuosi sitten.

Osalle maakuntia sote-startti jo siirtymäkaudella

Perustuslakivaliokunta haluaa, että sote-uudistusta vaiheistetaan alueittain ja palveluittain. Siirtymäkautta on valiokunnan mukaan myös olennaisesti pidennettävä. Valiokunta ei kuitenkaan ota tarkemmin kantaa siihen, että mikä on sopiva siirtymäaika.

Valiokunnan vaatima siirtymäaikojen pidentäminen on Suomen Yrittäjien mukaan ongelmallista erityisesti sote-alan pk-yrittäjien näkökulmasta.

– On merkkejä siitä, että julkiset toimijat ajavat ahtaalle yksityisiä yrityksiä siirtymäkauden aikana, Mikael Pentikäinen sanoo.

– Jos näin käy, se vaarantaa koko valinnanvapauden edellytykset eri puolilla maata. On tärkeää turvata siirtymäkauden yli monimuotoinen sote-alan yritysrakenne hyödyntämällä esimerkiksi palveluseteleitä, Pentikäinen painottaa.

Suomen Yrittäjien mukaan on hyvä, jos uudistukseen valmiit maakunnat – joita tulee olemaan valmistelun perusteella useita – pystyvät aloittamaan jo siirtymäkauden kuluessa.

Pääministeri Juha Sipilä vakuutti perjantai-iltana, että sote viedään läpi ja valinnanvapauslakiin tehdään vaaditut korjaukset.

–Hallitus on erittäin sitoutunut viemään uudistuksen maaliin, Sipilän tiedotteessa todetaan.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi

Perustuslakivaliokunnan lausunto kokonaisuudessaan eduskunnan sivuilla