10.1.2017 klo 13:30
Uutinen

Yrittäjät Postin hoivapalvelukaappauksesta: ”Kammottava uutinen”

Posti osti tytäryhtiökseen 30 kunnassa toimivan kotihoitoyritys HR Hoivan. SY:n asiantuntijan mukaan kauppa on uhka kilpailulle.

Valtionyhtiö Posti Group Oy laajentaa liiketoimintaansa hoivapalveluihin. Posti kertoo tiedotteessaan ostaneensa kotihoitopalveluja tarjoavan HR Hoiva Oy:n.

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin tyrmistyi tiedosta.

– Johan on kammottava uutinen, Grekin sanoo.

Grekin kokee Postin tulevan valtionyhtiönä pienten ja keskisuurten yritysten tontille ja uhkaavan sote-uudistuksessa toteutettavaa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta.

– Yrityskauppa oikein alleviivaa, miten Posti aktiivisesti pyrkii luomaan valtakunnallisen hoivatoimijan. Tämä lyö korville valinnanvapautta, kilpailun toimivuutta ja pienten yritysten mahdollisuutta päästä mukaan.

Posti otti askelen – väärään suuntaan

Posti on aiemminkin tavoitellut hoivapalvelumarkkinoille, mutta alan tiukka sääntely on estänyt aikeet. Postinjakaja ei voi tehdä hoitotyötä, vaan työ kuuluu alan ammattilaiselle. Yrityskaupalla Posti saa leipiinsä 190 hoiva-alan työntekjää.

Suomen Yrittäjät on puolestaan vaatinut, että Postin jakelutoiminta avattaisiin kilpailulle, ja että Posti vetäytyisi muusta liiketoiminnasta.

HR Hoivan liikevaihto oli viime vuonna 2,5 miljoonaa euroa. Se toimii 30 paikkakunnalla.

Uutista päivitetty klo 14:23 – Lisätty Suomen Yrittäjien vaatimus.

Juhani Ojalehto

juhani.ojalehto@yrittajat.fi