23.9.2020 klo 12:09
Uutinen

Yrittäjät saavat oman kriisikeskuksen talven yli – Vertaistukiryhmä starttaa vuoden alusta

Yrittäjän kriisikeskus palvelee yrittäjien lisäksi heidän läheisiään sekä irtisanottuja ja lomautettuja työntekijöitä.

Koronan toinen aalto pelottaa yrittäjiä, kun kevään kokemuksistakaan ei ole vielä täysin toivuttu.

Yrittäjien hyvinvointi ja jaksaminen on puhuttanut läpi koko koronakriisin. Viivalla on yrittäjän elämäntyö, intohimo, taloudellinen turva ja usein perheen tukijalka.

Hätä on kuultu. Yrittäjille on avattu oma kriisitukikeskusyksikkö Sastamalassa, joka on avoinna maalikuun loppuun. Keskus palvelee yrittäjien lisäksi heidän läheisiään sekä irtisanottuja ja lomautettuja työntekijöitä.

Tukea saa maksutta ja halutessaan anonyymisti.

– Tukea voi rohkeasti hakea, vaikka mieltä painavat asiat tuntuisivat vielä pieniltä ja ongelmat olisivat vasta aluillaan. Vielä tärkeämpää apuun tukeutuminen on silloin, jos huolet ja murheet ovat päässeet kasvamaan suuremmiksi ja monimutkaistuneet. Missä vaiheessa tahansa voi ottaa yhteyttä, Mieli ry:n Yrittäjän Kilta toiminnan yhteyshenkilö Sirpa Väänänen.

Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Kriisikeskus toimii Sastamalan mielenterveysseuran alaisena, mutta palvelut ovat virtuaaliyhteyksien kautta avoinna kaikille koko maahan.

Kriisikeskuksen tavoite on toimia mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Vertaistukiryhmä yrittäjille

Vuoden vaihteen jälkeen Mieli ry. järjestää vertaistukiryhmän pien- ja yksinyrittäjille virtuaaliversiona. Mukaan mahtuu 6-8 yrittäjää. Osallistuminen on maksutonta.

Haku aukeaa pian, ja osallistujat haastatellaan ennen puhelimitse ennen ryhmän käynnistymistä.

– Yrittäjien vertaistukiryhmät ovat olleet erittäin pidettyjä. Osallistujien mukaan toisten yrittäjien kokemukset ovat auttaneet omien ajatusten kirkastamisessa ja ryhmässä käydyt keskustelut ovat vahvistaneet omia voimavaroja, Väänänen sanoo.


Vinkkejä kriisin käsittelyyn:

Tarraa kiinni arjen rytmiin

Epävarmoissa oloissa arjen turvalliset rutiinit antavat kaipaamaamme hallinnan tunnetta ja lisäävät levollisuutta. Jos olet koronan takia joutunut luopumaan jostain tutusta rutiinista, yritä löytää sen tilalle uusi. Pyri pitämään kiinni säännöllisistä nukkumaanmeno- ja heräämisajoista. Älä nipistä unen määrästä. Suosi ruokaa, joka saa jaksamaan. Muista varata aikaa myös perheelle, kavereille ja harrastuksille.

Rentouta keho niin mielikin rauhoittuu

Koronapandemian vaikutukset stressaavat monia. Stressi kaventaa ajatteluamme ja kiristää koko kehon. Kävele, juokse, tanssi tai hakkaa vaikka halkoja – liiku itsellesi mieluisalla tavalla ja anna kehon jännitysten laueta. Rentouttamalla lihakset välität myös mielellesi rauhoittavan viestin.

Tukeudu toisiin

Tarvitsemme toisia ihmisiä, erityisesti silloin, kun on vaikeaa. Älä jää huolten ja murheiden kanssa yksin. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta vaan viisautta. Jos rahkeet riittävät, tarjoa apua toisille. Sekin tekee hyvää mielelle.

Yrittäjän kriisitukikeskuksen yhteystiedot löydät täältä.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi