6.11.2023 klo 10:20
Uutinen

Yrittäjät SAK:n lakkotoimista: ”Työntekijällä ei ole lakkovelvoitetta”

Jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä, eivätkä SAK:n liitot voi tätä estää, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Ei ole lain vastaista, jos ei osallistu työpaikan ulosmarsseihin, lakkoihin tai muihin ay-liikkeen tempauksiin. Suomessa on lakko-oikeus, mutta työntekijällä ei ole lakkovelvoitetta, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

SAK:n liitoista Teollisuusliitto, PAM, JHL ja Rakennusliitto aloittivat tällä viikolla kerrallaan korkeintaan vuorokauden mittaisia lakkoja. Liitot vastustavat hallituksen kaavailemia työmarkkinauudistuksia. Lakkoja on määrä jatkaa kuukauden ajan.

Jos työntekijät haluavat tulla töihin, työpaikoilla voidaan Makkulan mukaan tehdä työtä aivan normaalisti, vaikka ammattiliitto olisi ulosmarssin tai lakon julistanut. 

– On päivänselvää, että työt eivät ole lakossa. Työnantajalla on oikeus jatkaa toimintaansa myös työtaistelun aikana. Tämä voi tapahtua esimerkiksi lakon ulkopuolella olevien työntekijöiden, alihankkijoiden tai vuokratyövoiman avulla. Suomessa perusoikeuksia ovat elinkeinovapaus ja oikeus työhön.

Jos ammattiliittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa lakkoa, voi tällä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli työntekijä esimerkiksi erotetaan ammattiliitosta, Makkula jatkaa.  Liittoon kuulumattomalle työntekijälle ammattiliitto ei voi antaa mitään seuraamuksia. 

Lue myös Yrittäjien puheenjohtaja Salminen: Sopimisjärjestelmä remontin tarpeessa

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tuomitsee SAK-laisten liittojen lakot.

– Suomen julkinen talous velkaantuu vaarallista ja jopa hallitsematonta tahtia. Työllisyyttä ja kasvua vahvistavat työmarkkinauudistukset ovat välttämättömiä. Hakaniemen lakkotoimet ovat vastuuttomia ja vastoin suomalaisen duunarin etua, Pentikäinen sanoi viime viikolla.

– Kyselytutkimukset osoittavat, että monilla työmarkkinauudistuksilla on Hakaniemen puheista huolimatta vahva tuki työelämässä olevien keskuudessa. Tämä selittyy sillä, että monia työelämässä olevia kiinnostaa enemmän työyhteisön etu eikä ammattiliiton valta, Pentikäinen jatkoi.

Pentikäinen kommentoi asiaa myös maanantaina.

– Moni on tehnyt työehtosopimuksen, jossa on luvattu työrauha. Tämä viikko osoittaa, että työrauha on Suomessa kuollut kirjain.

– SAK osoittaa toiminnallaan jokaiselle suomalaiselle, miksi työrauhasääntelyn uudistaminen on välttämätöntä, Pentikäinen sanoi maanantaina. 

Lue myös Yrittäjien Pentikäinen blogissa: Suomen työmarkkinamallin rakennevikoja pitää korjata

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus