3.2.2021 klo 13:18
Uutinen

Yrittäjät: Sote-uudistusta pitää korjata, jotta yksityiset palveluntuottajat voivat harjoittaa elinkeinoaan tulevaisuudessakin

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus on eduskunnan käsittelyssä, eli kansanedustajat voivat vielä vaikuttaa siihen.

– Jos hallituksen esitys menisi sellaisenaan läpi, se heikentäisi selkeästi yksityisen palvelutuotannon mahdollisuuksia tuottaa palveluita hyvinvointialueille, ja samalla se heikentää maakuntien työllisyyttä ja elinvoimaa, Seinäjoella järjestetyssä tilaisuudessa puhunut Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluita tuottaa lähes 20 000 yritystä, joista valtaosa on pieniä yrityksiä. Näiden yritysten mahdollisuudet osallistua sote-palveluiden tuottamiseen tulee varmistaa sote-uudistuksessa paremmin kuin nyt esitetyssä mallissa on tapahtumassa. Neljä viidestä sote-yrityksestä työllistää alle neljä henkilöä. Sote-alan yrityksissä työskentelee 80.000 henkilöä.

Tilaisuuden avannut Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Anne Niemi korosti, että yrittäjillä on iso huoli uudistuksesta, sillä se ei huomioi alan pk-yrittäjyyttä ja markkinoiden kehittymistä, eikä hillitsisi kustannusten kasvua.

– Nyt lakiesityksessä vaaditaan hyvinvointialueille jopa erityinen hankintojen perusteluvelvollisuus siitä, miksi hankitaan yksityistä palvelutuotantoa oman tuotannon sijaan. Tämä kuvaa lain henkeä, ajatuksena on rajoittaa yksityisen palvelutuotannon hankintaa. Tärkeää on, että tämä vaade poistetaan, Niemi toteaa.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala käsitteli puheenvuorossaan Yrittäjien keskeisiä muutosesityksiä uudistukseen ja tiivisti muutokset seuraavasti:

  • Järjestämislain osaksi velvoittava kustannuslaskennan malli, joka mahdollistaa palvelutuotannon yksikköhintojen vertaamisen.
  • Palveluntuottajille tasapuoliset toimintaedellytykset, ja oikeus organisoida toimintonsa tarkoituksenmukaisella tavalla.
  • Järjestämislaissa järjestäjä – ja tuottajatoimintojen eriyttäminen
  • Palvelustrategian kirjausten tulee tukea monituottajuutta.
  • Palvelusetelistä palveluiden saatavuuden turvaava väline
  • Vähäriskinen liiketoiminta tulee kieltää.

Yrittäjien sote-seminaarikiertue meneillään

Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Rannikko-Pohjanmaan yrittäjäjärjestöjen yhteinen Sote-seminaari toteutettiin osana Yrittäjien valtakunnallista seminaarikiertuetta. Yrittäjäjärjestö järjestää tammi-helmikuussa alueellisia tilaisuuksia, joiden tarkoituksena on käydä keskustelua yrittäjien näkemyksistä sote-uudistuksesta ja lakiesityksen muutostarpeista. Tilaisuudet tavoittavat merkittävän joukon yrittäjiä ja päättäjiä ympäri Suomen.

Yrittäjät järjestää sote-seminaareja yhdessä Lääkäripalveluyritykset ry, Näe ry, Kuntoutusyrittäjät, Sky ry sekä Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Suomen Yrittäjät edustaa muun muassa yli 3 500 on sote-alan yritystä.

Lisätietoja:

varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, 0400 567 925, anssi.kujala@yrittajat,fi

Puheenjohtaja Anne Niemi, 0400-661 635, anne.niemi@yrittajat.fi