Yrittäjät: Suomen jako voittajiin ja häviäjiin on lopetettava – Jyväskylä, Kuopio ja Lahti kuuluvat suurimpien kaupunkien allianssiin

Petteri Orpon hallituksen päätös suurimpien kaupunkien allianssien perustamisesta jättää Jyväskylän, Kuopion ja Lahden yhteistyöryhmän ulkopuolelle. -Sisäisen Suomen kaupunkien vahvuudet ovat tärkeä osa maamme kasvua, jota valtion ei pidä eriarvoistavilla toimillaan jarruttaa, vaativat kolmen alueen yrittäjäjärjestöt yhteisessä kannanotossaan.

Valtio on sopinut maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen yhdeksän kaupunkiseudun kanssa, ja näissä Jyväskylä, Kuopio ja Lahti ovat mukana. Muut kaupungit ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Uusi päätösesitys on nostanut kolmen kaupungin toimijat päättäjistä elinkeinoelämään laajaan vastarintaan

-Aikooko valtio nyt muuttaa aiemmin sovittua omaa linjaansa ja panostaa vain etelään ja länteen? lataa Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

-Uusi allianssiesitys ei tuo uutta ratkaisukykyä kaupunkipolitiikkaan, vaan se sekoittaa kokonaisuutta entisestään ja asettaa suuret kaupungit vastakkain, painottaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren.

Suurten kaupunkien haasteet, kuten osaavan työvoiman saatavuus, osaamisen vahvistaminen, vihreä siirtymä, rikollisuus, nuorten pahoinvointi sekä maahanmuutto ovat kaikkien yhdeksän suurimman kaupungin haasteita. Ne voidaan ratkaista ainoastaan valtakunnallisella yhteistyöllä. Yrittäjien mielestä tarvitaan selkeä ohjelma myös yritysten kasvun edistämiseen, sillä suuri osa Suomen kasvusta keskittyy yhdeksän kaupungin ympäristöön ja suuri osa suomalaisista on niiden vaikutuspiirissä.

-Jyväskylä, Kuopio ja Lahti tuovat yliopistokaupunkeina strategiseen allianssiin mukaan omat vahvuusalueensa, korostaa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo.

Jyväskylän liikunta- ja hyvinvointiala, ICT ja maailman huipputason kyberturvallisuusosaaminen vahvistavat koko Suomea. Kuopion kokonaisturvallisuuden osaamiskeskittymän painoarvo kasvaa Nato-jäsenyyden myötä ja kaupungin terveys- ja hyvinvointiteknologiaa tarvitsee koko ikääntyvä Eurooppa. Lahdessa on Suomen johtava elintarviketeollisuuden keskittymä, sähköisen liikenteen kansallinen kasvukeskus sekä urheiluliiketoiminnan keskittymä. Kaikilla näillä kaupunkien erityyppisillä osaamisalueilla edistetään koko Suomen vihreää siirtymää ja vahvistetaan kansainvälistä osaamista sekä vientiä.

Lisätietoja:

Sanna-Mari Jyräkoski, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja

p. 050 563 7780  sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi

Paula Aikio-Tallgren, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja

p. 0400 404 346 paula.aikio-tallgren@yrittajat.fi

Heta Vihervirta-Vuontelo, Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja p. 0400 854 995 heta.vihervirta-vuontelo@yrittajat.fi