Kuva: Getty Images
13.12.2023 klo 12:27
Uutinen

Yrittäjät: Suomessa ei ole lakkovelvoitetta – ”Jokaisella on oikeus tehdä työtä”

– Jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä, eivätkä liitot voi tätä estää, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä muistuttaa.

– Ei ole lain vastaista, jos ei osallistu työpaikan ulosmarsseihin, lakkoihin tai muihin ay-liikkeen tempauksiin. Suomessa on lakko-oikeus, mutta työntekijällä ei ole lakkovelvoitetta, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Torstaina on luvassa lakkoja vastalauseena hallituksen kaavailemille työmarkkinauudistuksille.

Jos työntekijät haluavat tulla töihin, työpaikoilla voidaan Makkulan mukaan tehdä työtä aivan normaalisti, vaikka ammattiliitto olisi ulosmarssin tai lakon julistanut. 

Jos ammattiliittoon kuuluva työntekijä ei noudata liiton julistamaa lakkoa, voi tällä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli työntekijä esimerkiksi erotetaan ammattiliitosta, Makkula jatkaa. Liittoon kuulumattomalle työntekijälle ammattiliitto ei voi antaa mitään seuraamuksia. 

Makkulan mukaan työnantaja saa myös tiedustella, onko työntekijä tulossa töihin.

– Sillä voi olla vaikutusta yritystoimintaan ja siihen, miten tuotantoa pystytään pitämään pystyssä. Työnantajan on tiedettävä myös poissaolon peruste, Makkula sanoo. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus