22.10.2018 klo 13:15
Uutinen

Yrittäjät talkoilevat ruokaa lapsille JHL:n lakon aikana

Eri puolilla Suomea yrittäjät järjestävät ruokaa kouluille, esimerkiksi Seinäjoella tarjotaan spagettia, keittoa ja makkaraa 900 koululaiselle.

Julkisen puolen työntekijöiden JHL:n lakko kohdistuu maanantaina ja tiistaina muun muassa päiväkoteihin, kouluihin, vanhainkoteihin sekä uimahalleihin ja muihin liikuntapaikkoihin.

Auttamisenhalu ja lakon aiheuttama närkästys saivat yrittäjät spontaanisti liikkeelle eri puolilla maata. Esimerkiksi Seinäjoella kaupunki sai järjestettyä päiväkotien ruokailut, mutta koulujen oppilaat joutuivat tuomaan eväät mukanaan. Yrittäjät helpottavat koululaisten tilannetta kolmella koululla maanantaina ja tiistaina.

Törnävän koulun ruokailut hoitaa Ravintola Sorsanpesä yrittäjä Reima Kuislan kustantamana.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko seurasi paikalla maanantain ruokailua, joka näytti sujuvan hyvin. Koululaisia ja opettajia oli syömässä noin 270.

– Hyvässä järjestyksessä oppilaat tulivat tien toiselta puolelta koululta Sorsanpesälle. Kysyin muutamalta ja spagetti ja jauhelihakastike kuului maistuvan, Risikko sanoo.

Lintuviidan koululla ruoka valmistettiin soppatykissä. Ruoan valmistuksesta vastasi Teuvan Ruokapirtti 67 Oy ja yrittäjä Ilpo Saksa. Soppatykin antoi käyttöön Teuvan Keitintehdas Oy. Tarjolla oli maanantaina kalakeittoa ja tiistaina hernekeittoa.

Seinäjoella Tanelinrannan koulun oppilaille paistellaan makkaraa Tanelintuvan ja pesäpalloseura JymyJussien yhteistyönä.

Vastaavanlaisia tempauksia on eri puolilla maata. Esimerkiksi Vantaalla ravintola Backas toimitti ruuat Ylästön päiväkotiin 80 lapselle ja Helsingissä Oivadeli Oy oli myös hyvällä asialla lasten puolesta.

Pirkanmaalla esimerkiksi Ylöjärvellä ja Nokialla yrittäjät olivat aktiivisesti talkoissa. Lapissa ainakin Torniossa Kojarap Oy ja Pitopalvelu Roosamaria Oy tarjosivat yhteistyössä lounaat Kokkokankaan päiväkodin lapsille.

Hämeenlinnaan kuuluvassa Eteläisten kylässä Bar Baarin yrittäjä Arjo Kokkola ruokkii aikallisen ala-asteen maanantaina ja tiistaina. Somerolainen yrittäjä Juha Wiskari tarjoaa Someron päiväkotien lapsille ja henkilökunnalle lämpimän aterian tiistaina. Wiskari on valmis kustantamaan ruuat ja niiden kuljetuksen kaikkiin ilman aterioita jääviin päiväkoteihin.

”Keitämme keittoa ja leivomme leipää”

Ylöjärvellä toimivan, lounasravintolapalveluita tarjoavan Vänrikki Oy:n yrittäjä Anja Honkanen on samaan aikaan pettynyt ja iloinen.

– Ei lasten ja vanhusten kustannuksella saisi hoitaa näitä asioita. Ei saisi tulla tilanteita, missä nämä ryhmät joutuvat kärsimään. Toivoisin, että löytyisi muita keinoja. Mielestäni tämä on häikäilemätön tapa toimia.

Iloinen hän on siitä, että Ylöjärvellä vanhempien talkoohengen ansiosta koululaisille järjestyy maittavaa ruokaa Kurun yhtenäiskoulussa Ylöjärvellä.

– Kun saimme tiedon, että lapset eivät saa koulussa ruokaa maanantaina ja tiistaina, keskustelimme asiasta välittömästi vanhempien kesken. Vanhemmilla on Whatsapp-ryhmä, jossa keskustelua käytiin vilkkaasti. Puhuttiin, että ei tämä näin voi mennä, että lapset tuovat omat ruuat kouluun.

Ensin eräs äiti kertoi tuovansa kattilallisen ruokaa oman lapsensa luokalle.

– Itse sanoin, että voin tuoda ruokaa omasta puolestani lapsille. Lopulta päädyttiin siihen, että keitämme yhteisvoimin keittoa paikan päällä koulun pihalla.

Osa vanhemmista leipoo leivät ja toinen porukka pesee ja pilkkoo perunat keittoa varten.

– Yritykseni osalta hoidamme jauhelihan paistamisen ja kertakäyttöastiat. Yhteistuumin tätä tehdään, toistakymmentä vanhempaa on mukana. Osan vastuulla on soppatykin kuljettaminen ja lämmittäminen.

Honkasen ydinviesti on, että periksi ei anneta.

– Ei voi olla niin, että lapset eivät saa ruokaa päivällä koulussa. Lakko koskettaa kaikkia lapsia ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan. Teemme heille ruokaa molempina päivinä. Teemme tästä lapsille mukavan kokemuksen, he ovat vähän kuin retkellä.

Ylöjärven yrittäjien tempauksesta juttua myös Aamulehdessä.

Joillakin paikkakunnilla kaupunki on kieltänyt ruuanjakelun eri syihin vedoten. Näitä on ollut muun muassa, että jakelun pitää olla tasapuolista kaikille koululaisille, ja että allergioita ei pystytä ottamaan huomioon.

Jyväskylän kaupunki vastasi kyselyyn, että se ei voi käyttää tässä lakkotilanteessa vapaaehtoisia ruokapalvelujen järjestämiseen. Perusteluna ovat elintarvikelainsäädännön, hygieniavaatimusten ja lasten erityisruokavalioiden turvallisuus ja se, että ruokapalvelulla ei ole henkilökuntaa koordinoimaan vapaaehtoisia.

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva: Heikki Risikko