17.5.2020 klo 12:14
Uutinen

Yrittäjätarinat: Lähiruokaa yhteistyöllä

Aholafarm on monipuolinen haminalainen yritys, jonka päätoimialana on kasvinviljely sekä sen lisäksi matkailu-, ohjelma- ja ateriapalvelut.

– Keväälle oli jo sovittu useita tyky-päiviä, polttareita, kokouksia ja syntymäpäiviä. Kun kaikki tilaukset jouduttiin peruuttamaan koronan vuoksi ja minulle selvisi, ettei meillä maaseutuyrityksenä ole mahdollisuutta saada myöskään Ely-keskuksen tai Business Finlandin tukea, se oli todellinen musta päivä, toteaa yrittäjä Tuula Ahola.

Yhteistyötä hyvän ystävän kanssa
Nyt puhelimeen vastaa iloinen yrittäjä. Äänensävyssä ei ole jälkeäkään tuosta mustasta päivästä.
– Hetkellisesti iski epätoivo, mutta nyt on iloinen ja hyvä tekemisen meininki. Avauduin hankalasta tilanteestani ystävilleni sosiaalisessa mediassa. Loppupäivä menikin puhelimessa puhuen ja tsemppaavia viestejä lukien, sillä ystävät ja tuttavat kannustivat ja tukivat täysillä. Ja sitten kun vielä hyvä ystäväni Merja soitti, alkoi tapahtua.
Tuo puhelinsoitto oli merkittävä, sillä siitä alkoi yhteistyö, joka on poikinut jo kehuja ja tulosta.
– Yhteistyöstä on ollut vuosien mittaan puhetta, mutta tässä arjen kiireissä ja tohinassa se on jäänyt enemmänkin puhumisen asteelle. Nyt on puhumisesta siirretty tekemiseen.
Merja Mäkelän omistaman yrityksen Leipomo T. Pakkalan myyntivaunu sijaitsee Haminan torilla ja Karhulassa. Omien tuotteiden lisäksi sieltä saa nyt myös Aholafarmin granolaa ja vaihtelevasti muitakin tuotteita.
– Tehdään muun muassa makeita leivonnaisia ja gluteenittomia tuotteita.

Yrittäjäjärjestöstä saa apua
Tuula kiittelee Yrittäjäjärjestöä saamastaan avusta ja kannustuksesta.
– Silloin, kun oli se minun ”musta päiväni”, niin laitoin sähköpostia Mikael Pentikäiselle ja myös maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle. Kumpikin kiitti minua muistutuksesta ja siitä että olin tärkeällä asialla, ja myös maaseudun yrittäjät tulee tosiaan muistaa. MMM:stä minulle vastattiin, että ministeri Lepän johdolla valmistellaan parhaillaan toimia, joilla voidaan tukea myös maaseutuyrittäjiä, jotka jäävät nyt tukitoimien ulkopuolelle.
– On myös hienoa, että Pentikäinen on nostanut tätä asiaa esille mediassakin. Myös Suomen Yrittäjät on muutenkin pitänyt vahvasti yrittäjien puolia.
Tuula on myös huomannut sosiaalisen median voiman.
– Avautuessani somessa tästä aiheesta, myös Haminan yrittäjien puheenjohtaja Nylundin Nina soitti minulle pitkän tsemppauspuhelun, ja Huhtalan Sini on ollut aivan ihana ja vienyt meidänkin asioita eteenpäin Kymen Yrittäjien suuntaan, josta viesti on lähtenyt eteenpäin.

Tukea myös TE-keskuksesta
Tuulan hyvään mieleen on myös toinen syy.
– Laitoin hakemuksen yrittäjille maksettavasta työttömyyspäivärahasta senkin uhalla, että bumerangina se tulisi takaisin. Toisin kävi. Sain positiivisen puhelun TE-keskuksesta, ja virkailija sanoi laittavansa Kelaan puoltavan lausunnon.
– Korona on kuitenkin vaikuttanut niin negatiivisesti tuloihimme, kun ne tyhy-päivät, perhejuhlat ynnä muut peruuntuivat. Nuo torimyynnit eivät kuitenkaan todennäköisesti kovin isoa tuloa tuo. Se on enemmänkin sellainen henkinen juttu, kun saa tehdä mieleistä työtä hyvän yhteistyökumppanin kanssa. Ja mikä hienointa, samalla se pitää meidän näkyvyyttämme yllä paikallisella tasolla, kun lätkimme tuotteisiimme oman tarramme.

AholaFarm
Kirkkovuorentie 291, 49570 Kannusjärvi
0500 466 971
www.aholafarm.fi
Yrittäjä: Tuula Ahola