22.3.2019 klo 13:39
Uutinen

Yrittäjien oma kuntoutusryhmä käynnistyy jälleen

Tukea työssä jaksamiseen

Yrittäjän työhön liittyy monenlaisia kuormitustekijöitä. Suurin työ- ja ansiokykyä uhkaava tekijä on tällä hetkellä työn psyykkinen kuormittavuus sekä jossain määrin laiminlyönnit oman hyvinvoinnin saralla. Psyykkinen kuormittuneisuus on viime vuosina lisääntynyt ja epävarmuus töiden jatkumisesta lisää kuormittuneisuuden tunnetta työssä.

Savon Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden osallistua Kiila-kuntoutukseen, jossa saa tukea ja ohjausta hyvinvoinnin edistämiseen ja työkyvyn tueksi.

Kurssin kustantaa Kela ja sen ajalta voi hakea Kelasta kuntoutusrahaa. Korvausta voi hakea myös kuntoutukseen liittyvistä matkakuluista.

Kuntoutukseen voivat hakea yrittäjät, joiden työkykyä uhkaa tai heikentää sairaus ja sen arvioidaan aiheuttavan lähivuosina työkyvyn tai ansiomahdollisuuksien heikkenemisen. Kuntoutuksen tulee kuitenkin hakeutua riittävän varhain, jotta työssä jatkaminen voidaan turvata.

Kurssin kesto on yhteensä 18 päivää ja se koostuu sekä yksilöllisistä tapaamisista asiantuntijoiden kanssa että kolmesta ryhmämuotoisesta jaksosta, jotka toteutetaan Kylpylähotelli Kunnonpaikassa, Siilinjärvellä. Kuntoutusohjelman lisäksi kurssiin sisältyy majoitus kahden hengen huoneessa täysihoidolla. Kurssi alkaa elokuussa 2019 ja päättyy syyskuussa 2020.

Yrittäjien joukossa on selkeä kuntoutustarve

Viime vuonna käynnistynyt kuntoutuskurssi osoitti, että Yrittäjien jäsenistössä on sekä kuntoutustarpeita että kiinnostusta osallistua kuntoutukseen.

Myös syksyllä tehty jäsentyytyväisyystutkimus osoitti jäsenien pitävän hyvin tärkeänä sitä, että yrittäjäjärjestö tarjoaa työkaluja ja apua yrittäjien jaksamiseen ja hyvinvointiin. Näistä syistä kuntoutuskurssia lähdetään toteuttamaan uudestaan. Mukaan otetaan kahdeksan yrittäjää.

– Haluamme kuntoutuksen avulla panostaa jäsenistömme hyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Tavoitteena on saada yrittäjät motivoitumaan pidempiaikaiseen prosessiin oman työkyvyn ja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen sekä parantamiseen, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen kertoo.


Yrittäjien mielestä parasta kuntoutuksessa on ollut mahtava kurssiporukka.

Pitkä kuntoutusjakso mahdollistaa pysyvämpiä muutoksia

Kommilan Fysikaalisen Hoitolan yrittäjä Riitta Asikainen Varkaudesta osallistui vuonna 2018 käynnistyneeseen Kiila-kuntoutukseen.

– Kynnys kuntoutukseen lähtemisen oli aluksi suuri, koska fysioterapeuttina koin itse parhaiten tietäväni, miten minun tulisi omasta hyvinvoinnistani huolehtia, Asikainen kertoo.

– Onneksi lähdin kuitenkin mukaan, sillä kuntoutus on antanut mahdottoman paljon uutta virtaa ja saanut liikkumaan säännöllisesti. Pitkä kuntoutusjakso mahdollistaa pysyvämpiä muutoksia. Siinä ehtii ottamaan yhden asian haltuun kerrallaan, Asikainen jatkaa.

Samoilla linjoilla kuntoutuksen annista ovat myös seitsemän muuta kurssilaista. Kaikkien mielestä parasta kuntoutuksessa on ollut mahtava kurssiporukka, jonka kanssa on käyty hyviä keskusteluja – huumoria unohtamatta.

– Kurssiporukasta on saanut paljon vertaistukea ja hyviä vinkkejä sekä työnhallintaan että yrittämiseen yleensä, kertoo kuopiolainen Liikenneopisto Aven yrittäjä Mikko Avento.

Omaa aikaa itselleen

Tilitoimistoyrittäjänä Siilinjärvellä toimiva Marjo Valtanen myöntää, että kuntoutuspäivien ohessa on ollut pakko välillä hoitaa akuutteja työasioita pois alta. Hän kannustaa yrittäjiä kuitenkin osallistumaan koulutukseen, irrottautumaan työstä ja ottamaan aikaa itselleen.

– Ei se ole yritykseltä pois, jos ottaa hetken omaa aikaa. Päinvastoin se antaa uutta näkökulmaa yrittäjyyteen ja vaikuttaa sitä kautta yrityksen menestymiseen positiivisesti, Valtanen muistuttaa.


Näin haet Kiila-kuntoutukseen

  1. Ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoosi tai terveyskeskukseen ja pyydä lääkärin B-lausunto kuntoutusta varten.

  2. Mene osoitteeseen: www.kela.fi/kiila-kuntoutus

    • valitse sieltä ”Tutustu Kiila-kursseihin: kuntoutuskurssihaku”

    • Kirjoita ”Haku kurssinumerolla” -kohtaan kurssin numero, joka on 76057 (HUOM! Päivitys: Kurssi on täynnä)

    • Täytä lomake KU101 sähköisesti netissä, tulosta se ja toimita Kelalle yhdessä lääkärin B-lausunnon kanssa

  3. Ilmoita kurssille hakeutumisestasi Kunnonpaikan edustajalle: Jani Heikkurinen, p. 044 788 9493, jani.heikkurinen(at)kunnonpaikka.fi. Saat lisäohjeita ja tarvittaessa apua lomakkeiden täyttämisessä.

  4. Palauta hakupaperit liitteineen Kelaan. Kela tekee lopullisen kuntoutuspäätöksen