31.3.2020 klo 16:29
Uutinen

Yrittäjien päivä päivältä kasvava epätoivo näkyy myös Pirkanmaalla – Suomen Yrittäjien työvaliokunta: Suora tuki pitää viisinkertaistaa

Suomalaista yrityskenttää koettelee tällä hetkellä ennenkokematon kriisi. Kymmeniä tuhansia yrityksiä on jo maksuvaikeuksissa ja suuri konkurssiaalto on ilmeinen. Tänään kokoustaneen Suomen Yrittäjien työvaliokunnan mukaan valtion pitäisi nyt nopeasti lisätä yrittäjien käytettävissä olevan suoran tuen määrä ja reippaanpuoleisesti.

– Tuki pitäisi viisinkertaistaa, toteaa työvaliokunta tämän aamun kokouksensa pohjalta tehdyssä julkilausumassa.

Yrittäjien työvaliokunta arvioi yrittäjien vaikeaa tilannetta tiistaiaamuna. Kokoukseen osallistui myös Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen, joka on yksi kuudesta työvaliokunnan jäsenestä. Fyysisesti Vuorinen oli tosin Pirkanmaalla, sillä kokous järjestettiin tälle ajalle ominaisesti etänä. Vuorisen mukaan kaksi tuntia kestäneen kokouksen asialistalle mahtui tasan yksi asia – korona ja sen valtavat vaikutukset suomalaiseen yrityselämään. Vuorisen mukaan työvaliokunta on kriisin seurauksena kokoontunut viikoittain.

Yrittäjien epätoivo kasvaa päivä päivältä

Työvaliokunnan kokouksen jälkeisessä julkilausumassa muistutettiin, että yrittäjäjärjestöön saapuvan palautteen perusteella epätoivo yrittäjien parissa kasvaa päivästä toiseen.

– Viestien perusteella moni on lujilla, kun elämäntyö uhkaa murentua ja perheen toimeentulo on vaarassa, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Janne Vuorisen mukaan tilannekuva on valitettavan samansuuntainen myös Pirkanmaalla.

– Surullisen paljon yrittäjien varsinaisesta hädästä kertovia viestejä on ollut myös minulle ja etenkin Pirkanmaan Yrittäjien toimistolle viime päivinä. Selvä on, että monille yrittäjille kriisi on tullut täysin yllätyksenä ja uhkaa seurauksineen myös monia muuten asioitansa aina hienosti hoitaneita yrittäjiä ja yrityksiä, Vuorinen kommentoi.

Hallitukselle tuli myös ruusuja, mutta…

Siitä työvaliokunta oli yksimielinen, että yrittäjiä ei ole kriisitilanteessa unohdettu. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen antoikin hallitukselle tästä tunnustusta. – Suomen hallitus on tunnistanut tilanteen ja toiminut nopeasti, mistä kiitämme. Yrittäjän työttömyysturva on erinomainen asia. Myös yksinyrittäjätuki tulee suureen tarpeeseen. Ne auttavat isoa ryhmää ja nyt on tärkeä varmistaa, että kukaan ei putoa tukien väliin, Mäkynen toteaa.

…Lisätoimia tarvitaan ja ripeästi

Kokousta seuranneessa tiedotteessa muistutettiin, että nykyiset toimet ovat vasta hyvä alku. Selvä on, että lisätoimia tarvitaan ja nopealla aikataululla. Työvaliokunnan arvio on, että suoraa tukea yrityksille tarvittaisiin tilanteessa nyt runsaat viisi miljardia euroa, paino sanalla suora tuki.

– Monen yrittäjän ei ole mahdollista eikä viisasta tässä tilanteessa lisätä velkaa. Suoraa tukea tarvitaan jaettavaksi enemmän Business Finlandin, Ely-keskusten ja kuntien kautta, Mäkynen tiivistää. Lisäksi työvaliokunta muistutti hallitusta jo aikaisemmin tekemästään ehdotuksesta siitä, että valtion pitäisi ottaa vastuulleen määräajaksi yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksut. Myös tällä toimenpiteellä säästettäisiin lukuisia konkursseja.

Pelkällä lainarahoituksella ei yrityksiä pelasteta

Yrittäjäjärjestö on viime viikkoina saanut jäsenistöltään valtavasti palautetta siitä, että lainarahoitusta on vaikea saada pankkien kautta. Palautteen perusteella vaikuttaa siltä, että pankit keskittyvät rahoittamaan entisiä asiakkaitaan Finnveran takausten turvin eikä uusia juuri oteta. Ongelma on suuri, sillä pankkien lainoihin ja Finnveran takauksiin perustuva rahoitusmalli tuntuu toimivan verkkaisesti ja tavoittavan pääosin suurempia yrityksiä. Lisäksi malli on yrittäjille kallis, eikä sen toimivuudesta tunnu olevan nyt kenelläkään kokonaiskuvaa.

– Yritysten pelastamista ei voi laskea rahoitusmallin varaan. Suora tuki on ratkaiseva, jos halutaan pelastaa laajalti Suomen pk-yrityksiä ja sitä kautta varmistaa kansantalouden nopea toipuminen kriisin jälkeen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen painottaa.

Houkutus pikavippeihin on ahdingossa liian suuri

Yrittäjät esittää hallitukselle, että se käynnistää nopeasti lainsäädäntötoimia, joilla autetaan koronaviruksen ja sen torjumisen takia vaikeuksiin joutuneita ja joutuvia yrityksiä. Yrittäjien esityksessä pikavipeille säädettäisiin korkokatto ja perintäkuluille yritysperinnässä euromääräiset ylärajat.

– Moni yrittäjä on niin ahtaalla, että houkutus pikavippeihin on suuri. Tarjontaa on paljon. Moni joutuu tällä hetkellä myös perintätoimien kohteeksi, koska laskuja ei ole varaa maksaa, Pentikäinen sanoo.

Konkurssilainsäädäntöön tarvitaan tilapäinen muutos

Yrittäjäjärjestö näkee tarpeellisena kriisitoimenpiteenä myös konkurssilainsäädännön rukkaamisen niin, että verojen tai julkisten maksujen maksamattomuuden perusteella yritystä ei voitaisi hakea konkurssiin, jos maksukyvyttömyys tai erääntyneen velan laiminlyönti on aiheutunut koronakriisistä.Myös yrityssaneerauksia ja velkajärjestelyjä pitäisi helpottaa ja varmistaa, että ne eivät esty koronakriisin vuoksi.

Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen osallistui etänä tänään yrittäjäjärjestön työvaliokunnan kokoukseen. Kokouksen jälkeen julkaistussa tiedotteessa nousi esiin yrittäjien keskuudessa lisääntyvä epätoivo ja suoran tuen välitön tarve.

– Valtion pitäisi nyt nopeasti lisätä yrittäjien käytettävissä olevan suoran tuen määrä viisinkertaiseksi, kokous alleviivasi.


Yrittäjä – muista, että apua on saatavilla

Tilanne on monelle yrittäjälle erittäin vaikea, mutta yksin kriisiä ei tarvitse kohdata. Pirkanmaan Yrittäjät sekä muut aluejärjestöt ovat yrittäjien apuna eri puolilla maata. Uusyrityskeskusten, kehitysyhtiöiden ja kuntien yritysneuvojat ovat käytettävissä liiketoiminnan sopeuttamiseen, maksujärjestelyihin sekä yrityksille suunnatun julkisen koronarahoituksen hakemiseen liittyvissä asioissa.

Yrittäjäjärjestö kehottaa apua tarvitsevia yrittäjiä myös hyödyntämään tukipalveluita, esimerkiksi kriisipuhelinta, joka on käytössä ympäri vuorokauden. Tässä pari apua eri tilanteisiin välitöntä apua antamaa yhteystietoa:

  • Jaksamiseen liittyvissä asioissa yrittäjien käytössä on Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin, jonka numero on 09-25250111.
  • Juridisissa asioissa auttaa Yrittäjien neuvonta numerossa 09-229 222.
  • Talouskysymyksissä apua antaa muun muassa Suomen Talousapu numerossa 0295 02 4880.
  • Kaikki alueelliset yhteystiedot löytyvät osoitteesta: yrittajat.fi/korona