Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
21.2.2023 klo 18:26
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen 4-päiväisestä työviikosta: ”Jos työaikaa lyhennetään, sen pitää näkyä myös palkassa”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan ”yleinen nelipäiväinen työviikko ei ole realismia taloudellista haaksirikkoa lähestyvässä Suomessa”.

Nelipäiväinen työviikko nousi julkiseen keskusteluun, kun Helsingin Sanomat uutisoi Britannian suuresta työaikakokeilusta. Esimerkiksi SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ehti jo esittää, että ensi vaalikaudella järjestettäisiin laaja kokeilu nelipäiväisestä työviikosta.

– Yleinen nelipäiväinen työviikko ei ole realismia taloudellista haaksirikkoa lähestyvässä Suomessa, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Työajan lyhentäminen ilman palkka-alea johtaisi monta työnantajaa ahdinkoon.

Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen

– Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se voi sopia joillekin työpaikoille. Pitää olla rohkeutta kokeilla ja avoimesti arvioida tuloksia, Pentikäinen jatkaa.

Lyhyemmän työajan pitää Pentikäisen mukaan vaikuttaa myös palkkaan.

– Pidän selvänä, että jos työaikaa lyhennetään, sen pitää näkyä myös palkassa. Työajan lyhentäminen ilman palkka-alea johtaisi monta työnantajaa ahdinkoon. Mikä olisi lopullinen vaikutus palkkoihin, sitä pitäisi tutkia toteutuneen tuottavuuden kautta.

Pentikäisen mukaan työmarkkinoilla pitää olla tilaa työpaikkakohtaisille ratkaisuille.

– Tutkimus osoittaa, että Suomen työmarkkinoiden toimintatapa – sama kenkä jokaiseen jalkaan – ei ole optimaalinen. Tarvitaan työpaikkasopimista, jota kovin moni valitettavasti monin tavoin estää.

Pentikäinen perää myös tuottavuuden parantamista.

– Jos Suomessa panostettaisiin tuottavuuteen karsimalla työnteon joutokäyntiä – myös työtaisteluita – se lupaisi hyvää Suomen kasvulle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus