Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
13.2.2023 klo 12:47
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen kaupan palkkaratkaisusta: ”Sopimus jopa kohtuuton monelle pienyritykselle”

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää sunnuntaina syntynyttä kaupan alan palkkaratkaisua hankalana pienyritysten kannalta.

– On hyvä, että sopu syntyi. Kun alan suhdannenäkymät heikentyvät, ei tarvita työtaisteluita, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– On kuitenkin selvää, että sopimus on hankala ja jopa kohtuuton monelle alan pienyritykselle, joilla ei ole isojen yritysten lailla vahvaa markkina-asemaa ja hinnoitteluvoimaa, Pentikäinen jatkaa.

Kaupan alan kaksivuotinen palkkaratkaisu nostaa kuukausipalkkoja 1.6.2023 alkaen 105 euroa ja 1.6.2024 alkaen 60 euroa. Lisäksi huhtikuun palkanmaksun yhteydessä kaupan alan työntekijöille maksetaan 400 euron suuruinen kertaerä, josta 200 euroa voidaan maksaa myös syyskuun 2023 palkanmaksun yhteydessä.

Kaupan työehtosopimusratkaisun yksityiskohtaisempi sisältö julkaistaan alkuviikosta.

Yrittäjien toimitusjohtaja Pentikäinen muistuttaa, että inflaatio syö ostovoimaa paitsi palkansaajilta myös yrityksiltä.

– Harva pienempi yritys pystyy siirtämään kustannusten nousun hintoihinsa. Kun tulokset ovat heikkoja jo valmiiksi, liian kallis sopimus johtaa irtisanomisiin ja toimipaikkojen lopetuksiin.

Pentikäisen mukaan työmarkkinakierros osoittaa, että pitää löytää sopimisen malleja, jotka antavat paljon nykyistä enemmän tilaa yritys- ja työpaikkakohtaiseen sopimiseen.

– Kun tilanteet ja tarpeet ovat aivan erilaisia, yksi keskitetty ratkaisu sopii erittäin huonosti kaikille. Samaa kenkää ei vain pidä survoa jokaiseen jalkaan.

Pentikäinen ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen nostivat työmarkkinoiden joustamattomuuden esiin myös maanantaina Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

– Yrityksistä kuuluu jatkuvaa kritiikkiä siitä, että työehtosopimusjärjestelmä ei jousta tai ota huomioon työntekijöiden eikä yritysten yhä enemmän erilaistuvia tarpeita. Keskitetty järjestelmä vähentää joustavuutta ja heikentää tuottavuutta. Silti järjestelmän uudistamisesta ei juuri keskustella. Itse rakennettua ei ole helppo uudistaa, Salminen ja Pentikäinen kirjoittavat Helsingin Sanomissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus