Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

8.4.2021 klo 16:15
Uutinen

Yrittäjien Suomi.fi-tunnusten käyttöönotossa hankaluuksia ja valtuutusten saamisessa ruuhkaa

Suomi.fi-viranomaishanke on aiheuttanut yrittäjille harmaita hiuksia. Monella yrittäjällä on hankaluuksia käyttöönoton kanssa.

Yrittäjämediat on kirjoittanut useamman jutun muistutukseksi siitä, että yrittäjän täytyy hankkia Suomi.fi-tunnukset, sillä Katso-tunnukset lakkaisivat toimimasta vuoden vaihteessa. Todellisuudessa Katso-tunnusten käyttöaikaa on Verohallinnnossa jatkettu elokuun loppuun, kun uutta järjestelmää ei ole saatu toimimaan kunnolla.

Käytännössä vaarana on, että yrittäjän ja tilitoimiston mahdollisuudet asioida verottajan, Tullin ja Kelan kanssa katkeavat.

Katso-palvelun valtuudet ja roolit eivät siirry Suomi.fi-valtuuksiin automaattisesti. Esimerkiksi tilitoimistolle tulee siis antaa Suomi.fi-valtuuksissa vastaavat valtuudet kuin Katsossa esimerkiksi veroasioiden hoitoon, veroilmoittamiseen tai palkkailmoittamiseen. Parhaat ohjeet Katson korvaamiseen löytyvät aina kunkin asiointipalvelun omista ohjeista.

Kauppalehden jutussa Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman kertoo, että tuhannet yritykset eivät voi kirjautua järjestelmään. Se on vakava oikeusturvakysymys. Suurimmalla osalla osakeyhtiöistä asiat kuitenkin sujuvat.

Organisaatioiden, joiden tietoja ei löydy kaupparekisteristä tai muista perusrekistereistä, tulee tehdä erillinen valtuushakemus. Näitä organisaatioita ovat esimerkiksi ulkomaiset yritykset, kunnat, verotusyhtymät, säätiöt ja valtion laitokset. Hakemusruuhka hidastaa valtuutusten saamista. Lisäksi ohjeistuksessa on puutteita ja neuvontapalvelu tukkeutunut.

Digi- ja väestövirasto, eli DVV, kertoo, että valtuutushakemusten käsittelyaika on noin kaksi kuukautta. Puhelinpalvelun sijaan tiedustelut kannattaa lähettää sähköpostilla.

Lue DVV:n ohjeet Katso-palvelusta siirtymiseen tästä.

DVV:n tiedote tästä.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat,fi