Yrittäjien tuetut lomat ovat haussa
Tuettua lomaa on haettava viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkamista. Kuva: Getty Images
9.2.2023 klo 07:27
Uutinen

Yrittäjien tuetut kesälomat ovat jälleen haussa – ”Hakijamäärä lisääntynyt huomattavasti”

Tuetun loman hakijan valinnassa painotetaan ensikertalaisuutta, mutta myös yrittäjän tuloja ja menoja.

Yrittäjille tarkoitettujen, tuettujen kesälomien haku on käynnistynyt. Lomat on tarkoitettu niille yrittäjille, joilla ei muutoin olisi mahdollisuutta lomailuun taloudellisten, sosiaalisten tai terveydellisten syiden takia. Olemme aikaisemmin kertoneet yhden yrittäjän lomakokemuksista täällä.

Tuettu loma on viiden vuorokauden mittainen täysihoitoloma, joka sisältää majoituksen, ruokailut ja erilaista kohderyhmälle räätälöityä ohjelmaa.

– Hakijoita näyttää olevan hyvin. Varsinkin pelkästään aikuisille suunnattujen lomien hakijamäärä on lisääntynyt huomattavasti, lomia järjestävän Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n taloussihteeri Maarit Kainulainen kertoo.

Suomessa toimii viisi tuettuja lomia tarjoavaa järjestöä, joista yksi on Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto. Se saa rahoituksena sosiaali- ja terveysministeriön alaiselta sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta STEAlta. MTLH tekee yhteistyötä Suomen Yrittäjien kanssa.

Hae ajoissa

MTLH tarjoaa vuosittain noin 500 lomaa yli 20 lomakohteessa eri puolilla Suomea. Lomia on tarjolla yrittäjäperheille, yksinyrittäjille ja seniori-ikäisille maatalousyrittäjille. Lomakohteita ovat lähinnä kylpylät ja urheiluopistot.

Kainulainen neuvoo olemaan ajoissa liikkeellä, sillä lomia on haettava viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkua. Voit hakea lomaa täältä.

– Kun hakijoita on nyt paljon, on entistä enemmän merkitystä sillä, että hakijat perustelevat loman tarvettaan. Perusteluksi ei riitä se, että on ollut yrittäjänä kauan.

MTLH pyrkii myöntämään lomia mahdollisimman paljon niille, jotka eivät ole aikaisemmin olleet tuetulla lomalla. Hakemuksissa huomioidaan myös yrittäjän tulot ja menot.

Tuetun loman tavoitteena on lisätä yrittäjän voimavaroja, tarjota vertaistukea ja apua hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Lomaohjelma sisältää muun muassa luentoja ja ryhmäkeskusteluja, kuntotestin sekä ohjattua liikuntaa. Kutsut lomille valituille lähetetään viimeistään kaksi kuukautta ennen loman alkamista.

Yrittäjät voivat hakea myös muille kuin yrittäjille tarkoitettuja tuettuja lomia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen