Yrittäjäkassaan liittyminen kannattaa, sillä jäsenen ansiopäiväraha on suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha. (Kuva: Getty Images)

Yrittäjien työttömyys väheni viime vuonna – ”Yrittäjillä on poikkeuksellinen kyky sopeutua kriiseihin”

Ukrainan sota, energiakriisi, inflaatio ja korkeat korot heikensivät kotitalouksien ostovoimaa. Silti yrittäjien työttömyys väheni.

Yrittäjien työttömyys väheni viime vuonna, vaikka Ukrainan sota, energiakriisi ja nopeasti kiihtynyt inflaatio sekä korkeat korot heikensivät kotitalouksien ostovoimaa, tiedottaa Yrittäjäkassa.

Vuonna 2022 Yrittäjäkassan jäsenistön keskimääräinen työttömyysaste oli 2,5 prosenttia, kun vuonna 2021 se oli kolme prosenttia. Korkeimmillaan se oli alkutalvesta maaliskuussa 2,9 prosenttia, matalimmillaan marraskuussa, kaksi prosenttia.

Yrittäjäkassan kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan matala työttömyysaste kielii muun muassa siitä, että yrittäjillä on poikkeuksellinen kyky sopeutua jatkuviin muutoksiin ja kriiseihin.

– Yrittäjillä on korkea resilienssi ja he tekevät kaikkensa ennen kuin lopettavat yritystoiminnan ja tulevat päivärahan saajiksi. 

– Maksoimme etuuksia lopulta 1451 jäsenellemme, kun edellisenä vuonna etuutta sai 1657 jäsentä. Kuukausitasolla etuuksia maksettiin tammikuussa 813 jäsenelle ja joulukuussa 593 jäsenelle. Etuuksia maksettiin noin 12,4 miljoonalla eurolla, kun taas edellisvuonna 19,5 miljoonalla, sanoo Jokinen.

Tuhannet yrittäjät ilman ansioturvaa

Tilastojen valossa Suomessa on noin 270 000 sellaista yrittäjää, kevytyrittäjää, maatalousyrittäjää tai yrityksen osaomistajaa, jotka voisivat kuulua Yrittäjäkassaan.

Jokisen mukaan kovin moni suomalainen yrittäjä luottaa vielä omiin rahkeisiinsa näinä haastavinakin aikoina.

– Yrittäjät ovat huomanneet, että menestyminen yritystoiminnassa ei ole vain heistä itsestään kiinni, vaan ulkoisilla tekijöillä voi olla dramaattinen vaikutus yritystoiminnan jatkuvuuteen. Valitettavasti vain harva yrittäjä tietää, että he voivat myös liittyä työttömyyskassaan tai ylipäätänsä edes saada työttömyysturvaa. Yrittäjistä vain noin 11 prosenttia kuuluu Yrittäjäkassaan, kun taas palkansaajakassoihin kuuluu 85 prosenttia palkansaajista.

Enemmän kuin Kelan peruspäiväraha

Jokinen muistuttaa, että Yrittäjäkassaan kannattaa liittyä ajoissa.

– Kassaan liittyminen kannattaa, sillä jäsenen ansiopäiväraha on suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha, jota se maksoi vuonna 2021 2866 kassaan kuulumattomalle yrittäjälle. – Yrittäjäkassan jäseneksi kannattaa liittyä kuitenkin ajoissa, sillä yrittäjä voi saada ansiopäivärahaa vasta oltuaan kassan jäsen 15 kuukautta, kertoo Jokinen.

Yrittäjäkassa on nimensä mukaisesti työttömyyskassa yrittäjille. Kassan tavoitteena on lisätä yrittäjien elämänlaatua ja turvallisuutta vapaaehtoisen työttömyysvakuutuksen avulla. Yrittäjän täytyy hakeutua itse Yrittäjäkassan jäseneksi saadakseen työttömänä ansiosidonnaista päivärahaa. Yrittäjäkassa maksaa työttömyysetuuksia keskimäärin 750 jäsenelleen kuukausittain.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus