1.10.2020 klo 14:37
Uutinen

Yrittäjille luvassa apua jo ennen talousvaikeuksia

Suomen Yrittäjät on mukana kokoamassa yrittäjille neuvontaverkostoa, joka auttaa välttämään talousvaikeudet varhaisella puuttumisella.

Suomen Yrittäjät on mukana TEM-vetoisessa hankkeessa, jonka tavoitteena on yhdistää Suomessa olevat yritysten talous- ja jaksamispalvelut yhden luukun taakse. Hankkeen valmistelusta vastaa Varsinais-Suomen Yrittäjien Hanna Tarvainen (kuvassa).

– Jotta mahdollisimman moni yritys menestyy ja työllistää, on kehitettävä toimintatapoja, joiden avulla yrittäjää autetaan tunnistamaan odotettavissa olevat vaikeudet ja hakemaan apua ajoissa, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen Early Warning -hanke saa tukea EU:n rakenneuudistusten tukiohjelmasta, jota Euroopan komissio hallinnoi yhdessä konsulttiyhtiö AARC:n kanssa. Uuden neuvontaverkoston taustalla on EU-direktiivi ennaltaehkäisevistä uudelleenjärjestelyistä ja veloista vapautumisesta. Sen 3. artikla velvoittaa jäsenvaltiot auttamaan yrityksiä jo ennen kuin niillä on talousvaikeuksia.

Vauhtiin vuoden 2021 aikana

Uudistettu palveluverkosto käynnistetään vuoden 2021 aikana. Se muodostuu jo olemassa olevista valtakunnallisista ja alueellisista palveluista, joiden toimijat kootaan aiempaa tiiviimmin yhteen. Verkosto tarjoaa yrittäjälle henkilökohtaista talousneuvontaa ja mentorointia yrityksen talousvaikeuksien selättämiseksi ja yrityksen ohjaamiseksi uudestaan kasvuun. Viime kädessä se tarjoaa myös apua yritystoiminnan hallittuun lopettamiseen.

– Palvelu tähtää myös yleisen yritysilmapiirin muuttamiseen: konkurssihäpeästä pitää päästä eroon. Yritystoiminnan lopettaminen ei ole häpeä vaan mahdollisuus uudelle alulle, projektipäällikkö Hanna Tarvainen sanoo.

– Koronakriisi toi korostetusti esiin palvelun tarpeen. Pitkällä aikavälillä tavoite on kehittää yrittäjien maksuvaikeuksien ennakointia ja kykyä ratkaista ongelmat nopeasti, Tarvainen kertoo.

Suomen Yrittäjien 20 aluejärjestöä, joista yksi on Varsinais-Suomen Yrittäjät, ovat tärkeä osa verkostoa. Tällä hetkellä yrittäjä voi hakea tukea talous- ja maksuvaikeuksiinsa Yritys-Suomi Talousapu-neuvontapalvelusta ja Varsinais-Suomessa esimerkiksi Yrittäjän Tukiverkko-palvelun kautta.

Lisätietoja:

Hanna Tarvainen, projektipäällikkö, p. 040 7511166, hanna.tarvainen@yrittajat.fi