Viisi presidenttiehdokasta osallistui Suomen Yrittäjien vaalitenttiin valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Porissa. Jarno Kylmänen/Glad Media
7.10.2023 klo 16:04
Uutinen

”Yritteliäin, jämäkkä, realistinen, vakaa, keskusteleva” – Näin ehdokkaat kuvailivat itseään Yrittäjien tentissä

Viisi presidentinvaalien ehdokasta kohtasi lauantaina Porissa Suomen Yrittäjien tentissä.

Valtakunnallisten yrittäjäpäivien yhteydessä järjestetyssä tentissä olivat mukana Mika Aaltola, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Alexander Stubb.

Tentin juontanut Jari Korkki kysyi heti alkuun ehdokkailta, millaisen presidentin Suomi heistä saisi.

– Olisin yritteliäin presidentti.

Alexander Stubb keräsi kommentillaan isoimmat aplodit yleisöltä.

Pekka Haavisto sanoi olevansa ”jämäkkä ja osaava”.

Jussi Halla-aho olisi puolestaan ”realistinen, ei sinisilmäinen”.

Olli Rehn kuvaili itseään ”vakaaksi kuin kallio ja kokoavaksi voimaksi tässä maailmassa, jossa on liian paljon epävarmuutta”.

– Presidentin tehtäviin liittyy Suomen kansan mahdollisuuksien edesauttaminen. Tässä viennin edistäminen on yksi tapa. Presidentin tehtävänä on avata keskustelun kautta, mitä hän maailmalla näkee, sanoi puolestaan Mika Aaltola.

Ehdokkailta kysyttiin kantaa muun muassa siihen, millainen presidentin rooli on kotimaan työmarkkinataistelujen ehkäisemisessä. 

– Presidentti voi kotimaan politiikassa osallistua keskusteluun ja sovitteluun. Tärkein asia on viedä suomalaista osaamista maailmalle vientialan delegaatioiden kanssa, Haavisto sanoi. 

Stubbin mukaan tasavallan presidentin tehtävänä työmarkkinakysymyksissä on olla nimenomaan keskustelija, ei toimija. 

– Presidentin pitää pysyä päivän politiikan yläpuolella. Hän on se henkilö, joka pyrkii vähentämään vastakkainasettelua, on kyse sitten työmarkkinoista tai keskustelukulttuurista. 

Halla-aho puolestaan korosti presidentin roolia ”ylimpänä kansalaiskeskustelijana, jolla oikeus ja velvollisuus nostaa esiin kysymyksiä, joita muut eivät halua nostaa”.

– Tasavallan presidentin tehtävä on olla myös terveen talouden puolestapuhuja, koska terve talous on osa turvallisuutta ja osa itsenäisyytemme perustaa ja samalla hänen tulee puhua yrittämisen ja työn tekemisen arvojen puolesta, Rehn sanoi. 

Aaltolan mukaan geopolitiikka, geotalous ja ulkopolitiikka ja kestävä suomalainen yrittäminen liittyvät toisiinsa. Hän totesi, että Suomeen tarvitaan vakaa yrittäjyyttä tukeva talous, ja sitä keskustelua voi myös presidentti edesauttaa.

Ison ajan tentistä veivät Venäjään liittyvät asiat. Ehdokkaat olivat pitkän keskustelun lopuksi yksimielisiä siitä, että Suomen tulevan presidentin virkakaudella Venäjän toiminnassa ei ole odotettavissa muutoksia.

Voit katsoa tentin tallenteen täältä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.