25.3.2020 klo 15:02
Uutinen

Yritykset ja yrittäjät ovat pulassa – sinäkin voit auttaa!

Koronaviruspandemian vaikutukset iskevät nyt järisyttävällä voimalla yhteiskuntaamme. Tilanne on katastrofaalinen lähes kaikille yrityksille ja epätoivoinen monelle pienelle yrittäjälle.

Koronaviruspandemian vaikutukset iskevät nyt järisyttävällä voimalla yhteiskuntaamme. Ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja on kehotettu välttämään, ja viruksen leviämisen estämiseksi lukuisia suomalaisia on määrätty karanteeneihin. Työt tehdään etänä, tapahtumia on peruttu ja liikkumista rajoitetaan. Poikkeusolosuhteiden rajoituksilla turvataan ensisijaisesti ihmisten terveyttä ja terveydenhuollon resursseja pahimpien skenaarioiden varalta – hyvä niin.

Samanaikaisesti pienyrittäjät ovat nyt todella pulassa. Tuloja ei ole, mutta kulut juoksevat ja perhe on elätettävä. Korona kolahtaa eritoten palvelualaan. Kuntosalit ja muut harrastustilat ovat sulkeneet ovensa. Matkat ja tilausajot on peruttu. Ihmiset ovat jääneet koteihinsa etätöihin.

Päivän ateriat syödään omassa keittiössä, eikä vapaa-ajalla voi käydä kuluttamassa kulttuuria. Ystävien kanssa on kohdattava kahvilan sijaan puhelimessa. Hiustenleikkuut, kasvohoidot, hieronnat ja muut palvelut on siirretty koronan jälkeiseen aikaan. Tilanne on monelle pienelle yrittäjälle epätoivoinen.

Jokainen meistä voi auttaa

Mikro- ja pk-yritykset työllistävät merkittävän osan lappilaisista – joissakin kunnissa yli puolet työvoimasta. Ohjaamalla ostoksiasi lappilaisille pienyrittäjille olet tärkeänä osana säilyttämässä maakunnan työpaikkoja. Näin voimme yhdessä varmistaa, että myös pienyrittäjien perheet selviytyvät talouden rajussa muutoksessa ja yhteiskunnan rattaat pyörivät mahdollisimman vakaina.

Meillä on nyt mahdollisuus tehdä viisaita, harkittuja valintoja ja puhaltaa yhteen hiileen. Samalla voimme antaa tukemme sille, että maamme selviytyy tämänkin kriisin yli.

Yritykset ja yrittäjätkin tukevat toisiaan, ja onkin erityisen tärkeää, ettei kukaan tässä meitä kaikkia kohtaavassa kriisissä pyri perusteettomasti hyötymään toisen ahdingosta – eikä varsinkaan pienemmän yrityksen tai yrittäjän kustannuksella.

Mitä voit tehdä?

Pientenkin ostosten vaikutukset voivat olla uskomattoman suuret. Ole mukana varmistamassa, että juuri sinun eurosi on luomassa turvaa ja hyvinvointia myös paikallisille pienyrittäjille.

Osta kotimaisista pienistä verkkokaupoista, tilaa tuotteita kotiisi, ota kotiinkuljetus lähiravintolastasi ja hanki palveluihin lahjakortteja, jotka voit hyödyntää pandemian kukistuttua. Jos se on sinulle taloudellisesti mahdollista, kannattaa myös harkita, pyydätkö takaisin lipun hinnan perutusta esiintymisestä tai taukoa kuntosalin kuukausikorttiin. Tapoja on monia.

Kun kohdistamme arjen ostokset sekä palvelut paikallisille pienille yrityksille, ylläpidämme tuotantoa, palveluita ja taloutta. Se on parasta arkista turvaa meille kaikille, sillä talouden ollessa kunnossa voimme paremmin vaalia myös terveyttä.

Pidetään huolta toisistamme.

#autapientä #ostapieneltä

Lue täältä lisää vinkkejä, miten voit auttaa.

Pirkka Salo, toimitusjohtaja, Lapin Yrittäjät Mona Kajander, viestinnän asiantuntija, Lapin Yrittäjät Uutisemme koronaviruksesta päivittyvät jatkuvasti Kaikki koronasta yrittäjälle -sivulle:

Muita kiinnostavia aiheita