17.3.2020 klo 19:00
Uutinen

Yritykset tarjoavat yhdessä etäopetusratkaisuja kouluille maksutta – Teknologiayrittäjät kantavat vastuuta

Koulut alkavat koronapandemian vuoksi tarjota etäopetusta. Haastava tilanne sai koulutusteknologiayrityksiä kerääntymään yhteen ja tarjoamaan koulu.me -sivustolla etäopetusratkaisuja kouluille maksutta.

Suomalainen Koulu.me sivusto julkistettiin eilen ja se kokoaa ison joukon laadukkaita pedagogisia koulutus- ja opetusratkaisuja. Sivustolle mukaan lähteneiden yritysten ratkaisut sopivat hyvin etäoppimiseen, kun opettajat tarjoavat tässä poikkeustilanteessa opetusta verkon yli koululaisille ja opiskelijoille. Koulu.me kokoaa palveluntarjoajat ja kukin yritys tarjoaa sivuillaan oman palvelunsa opetuksen järjestäjille.

– Tähän avoimeen innovaatioprojektiin liittyi muutamassa päivässä yli kymmenen oppimisteknologioita kehittävää toimija, kertoo projektin alullepanija innovaatiokonsulttiyhtiö Spinverse tiedotteessaan.

Motivoivaa sisältöä monenikäiselle oppijalle

Mukana ovat ainakin 10Monkeys, 3DBear, Code School Finland, Eduten, EdVisto, Elias Robot, Four Ferries, Freeed, Mehackit, Reactored, Seppo, Thinglink, TinyApp ja Vuolearning Oy.

– On ilahduttavaa nähdä, että suomalaisia oppimisteknologiaratkaisuja ja niiden sisältöjä tuodaan saataville Suomessa ja maailmalla, jotta mielekäs oppiminen jatkuu tilanteesta huolimatta, Opetushallituksen ohjelmajohtaja Jouni Kangasniemi sanoo tiedotteen mukaan.

Yksi yhteisponnistukseen mukaan lähtenyt yritys on Vuolearning Oy, joka haluaa tarjota mahdollisuuden turvalliseen oppimiseen ja opettamiseen koronaviruspandemian aikana. Vuolearning Oy:n toimitusjohtaja Johanna Pellinen kertoo heidän päätyneen tarjoamaan oppimisympäristönsä ilmaiseksi jo perjantaina, jolloin he avasivat etakoulu.fi-sivuston. Se on käytössä oppilaitoksille maksutta 30. kesäkuuta 2020 asti.

Vuolearning-oppimisympäristön avulla voi järjestää mahdollisuuden etäoppimiseen ja myös seurata opinnoissa etenemistä reaaliaikaisesti.

Nopean tuotekehitystyön tulos: etäoppimisalusta kouluille

Viisi ammattilaista työllistävä Vuolearning ennakoi viime viikolla, että koulut tullaan Suomessakin sulkemaan. Yritys laittoi muut projektit jäihin ja teki perjantaina pelkästään opettajille maksutta tarjottavaa etakoulu.fi -portaalia.

– Näimme, että tässä on mahdollisuutemme auttaa ja tukea perusopetusta. Tämä oli meille myös tuotekehityshaaste, sillä tarjoamme palveluamme erilaisella palvelumallillamme kuin tavallisesti. Käytimme aikaa muun muassa siihen, että miten hallinnoimme rekisteröitymisen, Vuolearning Oy:n Johanna Pellinen kertoo.

Pellinen kertoo, että he tarjoavat opettajille verkkokoulutuksissa neuvoja siihen, miten koulutuksia voi pitää ja miten tarjota vuorovaikutteisia koulutuksia. Tavallisesti yrityksen palveluun kuuluu aloituskoulutus, nyt maksuttomassa palvelumallissa tarjotaan lyhyet esittelyvideot ja käyttöoppaat.

– Etakoulu.fissa on ollut kävijöitä jo viikonlopun aikana. Nyt sivustolla on ollut yli 4000 kävijää ja rekisteröityneitä on useita satoja. Osa on jo viikonlopun aikana alkanut luoda omia kurssejaan.

Opettajat pystyvät rekisteröitymään etäopetusratkaisuun ja luomaan omia kurssejaan sekä kutsumaan opiskelijoita mukaan.

Vuolearningin pääasiallinen asiakaskunta on yrityksiä.

”Kannamme kortemme kekoon etäopetuksen mahdollistamisessa”

Vuolearningissä verkko-oppimisratkaisujen kysynnän kasvu alkoi näkyä jo pari viikkoa sitten.

– Näemme nyt entistä tärkeämpänä, että kannamme kortemme kekoon tämän etäkoulun kautta, Johanna Pellinen pohtii.

Etäopetuspalveluiden tietoturvasta huolehditaan GDPR-tietosuoja-asetuksen mukaisesti.

Lisätietoja: koulu.me ja etakoulu.fi

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi