9.11.2020 klo 11:43
Uutinen

Yrityksiä perustetaan yhtä vilkkaasti kuin ennen koronaa – ”Kukaan ei ole lähtenyt pakkoraossa yrittämään”

Uusyrityskeskusten kautta perustettiin tammi-syyskuun aikana kahdeksan prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Esimerkiksi Oulussa yrityksiä on perustettu koko ajan vilkkaasti koronatilanteesta huolimatta ja myös koronan tuomien lomautusten takia.

Koronapandemia vaikuttaa kokonaislukuun erityisesti kevään osalta, jolloin shokki oli pahimmillaan, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry tiedotteessaan. Kesällä ja alkusyksyllä yrityksiä perustettiin jo huomattavasti aktiivisemmin kuin keväällä. Suomessa on 30 Uusyrityskeskusta.

Varsinkin suurten kaupunkien alueella toimivissa Uusyrityskeskuksissa maaliskuussa alkanut koronakriisi vähensi huomattavasti yritysten perustamisaktiivisuutta.

Toisen kvartaalin aikana uusia yrityksiä syntyi selvästi vähemmän kuin ensimmäisellä kvartaalilla. Kolmannen kvartaalin aikana määrä kohosi kuitenkin jälleen koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Suomen Uusyrityskeskukset ry:n mukaan joillakin alueilla yrityksiä perustettiin loppukesän ja alkusyksyn aikana enemmän kuin koronaa edeltävänä aikana.

Suomen viidestä suurimmasta kaupungista Oulussa yrityksiä on perustettu koko ajan ahkerasti koronatilanteesta huolimatta ja sen takia.

– Oulun seudulla oli heti keväällä koronakriisin iskiessä paljon lomautuksia, minkä seurauksena monet lähtivät toteuttamaan yrittäjyyshaaveitaan. Yrittäjyys on usein vuosien harkinnan tulosta ja monille oikea hetki oli nyt, kun palkkatyö ei enää tuntunutkaan niin varmalta toimeentulon lähteeltä kuin ennen, Oulun seudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Tuija Aitto-oja kertoo tiedotteessa.

Kallama: ”Yrittäjyys näyttäisi elpyvän koronashokista” – Korona kohtelee eri tavoin eri toimialoja

Lomautusten tai irtisanomisten vaikutukset eivät ole toistaiseksi näkyneet epätoivona Uusyrityskeskusten asiakaskunnassa.

Yritysideat olivat kolmannella kvartaalilla suurin piirtein samanlaisia kuin koronaa edeltävänä aikana ja myös yrityskauppoja tehtiin aktiivisesti. Ainoastaan ravitsemusalan yritysten perustamisessa on havaittu hiipumista.

– On ollut hienoa huomata, kuinka hyvien ja valmiiden ideoiden kanssa asiakkaat ovat tulleet yritysneuvontaan vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Kukaan ei ole lähtenyt pakkoraossa yrittämään, ja jo pidemmän aikaa yrittäjyyttä suunnitelleet ovat uskaltaneet ryhtyä yrittäjiksi koronatilanteesta huolimatta, Mikkelin seudun Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Heli Tavasti kertoo.

Uusyrityskeskuksissa on nähty, miten eri tavalla koronatilanne kohtelee eri toimialoja. Toiset alat ovat edelleen ahtaalla, kun taas toisilla menee todella hyvin. Kaikkia aloja hyödyttää se, että Suomi ei ole enää kokonaan kiinni, kuten keväällä.

– Yrittäjyys näyttäisi elpyvän koronashokista. Ja hyvä niin, sillä uutta yrittäjyyttä tarvitaan nyt todella paljon. Toivoa on, mutta myös epävarmuutta siitä, mihin suuntaan loppuvuosi kääntyy, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Suomen 30 Uusyrityskeskusta tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista yritysneuvontaa alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville.

Kuva: Getty Images

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi