15.12.2020 klo 13:09
Uutinen

Yrityskummeille eduskunnan joululahjarahaa – sadantuhannen euron rahoitus kohdistuu yksinyrittäjyyden kehittämiseen

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintö valtion ensi vuoden talousarviosta valmistui joulukuun alkupuolella. Budjettiluonnos sisälsi totuttuun tapaan useampia pienempiä määrärahalisäyksiä, joista puhutaan kansankielellä eduskunnan ”joululahjarahoina”. Arkadianmäen säkeistä yksi oli osoitettu Pirkanmaan Yrityskummeille, ja se tulee hyödyttämään jatkossa sekä yksinyrittäjiä että työllistymistä.

Kokonaisuudessaan eduskunnan joululahjapotin summa nousi nettona noin 35 miljoonaan euroon, joista suurin osa kohdistui erinäisiin liikennehankkeisiin, mutta löytyipä lahjalistalta muitakin tahoja. Yksi joulupotista osalliseksi päässyt on Pirkanmaan Yrityskummit, jonka toiminnanjohtaja Tapani Kaskela on luonnollisesti asiasta hyvillään. Mukava uutinen kantautui hänen korviinsa viime viikon loppupuolella.

– Kansanedustaja Arto Pirttilahti on ollut aktiivisesti mukana projektin eteenpäin viemisessä alusta saakka, ja häneltä meillekin tieto saapui viime torstai-iltana, Kaskela aloittaa.

Lopullisesti päätökset sekä budjetista että lahjarahoista nuijitaan eduskunnassa tällä viikolla.

Yrityskummien hankkeen keskiössä ovat yksinyrittäjät

Mikään totaaliyllätys nyt saatu rahoitus ei ollut, sillä rahoituksen kohteena ollut projekti on ollut vireillä jo vuoden päivät. Nyt saatu sadan tuhannen euron rahoitus on tarkoitettu hankkeeseen, jonka ytimessä ovat yksinyrittäjien liiketoiminnan kehittäminen sekä heidän työllistämismahdollisuuksiensa helpottaminen.

– Hankkeen pohjana on viime vuonna tehty tutkimus yksinyrittäjien toiveista ja haasteista.- Projekti on kaksivuotinen ja sen tarkoituksena on myös luoda valtakunnallinen toimintamalli. Toimiessaan mallit voisivat luoda 10000–60000 työpaikkaa, joka siis Pirkanmaallakin tarkoittaisi noin 1000–6000 uutta työpaikkaa, Kaskela taustoittaa.

Yksinyrittäjien liiketoimintaosaamiseen liittyvät haasteet nousivat tapetille myös koronakriisin aikana, joka vahvisti entisestään näkemystä siitä, että hankkeelle on iso tarve. Vuoteen 2021 lähdetään Yrityskummeissa Kaskelan mukaan entuudestaan tutuilla painopistealueilla. Niitä ovat yritysten liiketoiminnan eri osa-alueiden kehittäminen, tukipalvelut ja uutena startupit sekä tietysti tämä tuleva yksinyrittäjien kehittämiseen ja työllistämiseen tähtäävä hanke.

Vaikuttamistyön hedelmät ovat makeita

Pirkanmaan Yrittäjissä iloitaan niin ikään eduskunnan joululahjarahoista, ja siitä, että niiden myötä Pirkanmaan Yrityskummien kanssa tehtävä yhteistyö saa jälleen uuden konkreettisen muodon.

– Meidänkin jäsenistämme noin puolet ovat yksinyrittäjiä, ja heidän liiketoimintaosaamisensa kehittäminen sekä työllistämiskynnyksen madaltaminen ovat aivan keskeisiä tekijöitä maakunnan elinvoiman kehittämisessä, Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen sanoo.

– Ja onhan Yrityskummin saama tukirahoitus myös erinomainen esimerkki siitä, miten tärkeää tekemämme vaikuttamistyö on. Yhteydenpito pirkanmaalaisten kansanedustajien kanssa sekä yrittäjille tärkeiden asioiden nostaminen niin yleiseen kuin poliittiseenkin keskusteluun johtavat parhaimmillaan tämänkaltaisiin tuloksiin, Mäkinen lisää.

Teitäkään ei unohdettu

Eduskunnan joululahjarahoista leijonanosa meni tieliikennehankkeille. 35 miljoonan euron kokonaispotista 17,35 miljoonaa euron lisärahoitukset kohdistuvat tieliikennekohteisiin ympäri Suomen. Pirkanmaatakaan ei oltu Arkadianmäellä unohdettu, sillä täällä toteutettaviin tieliikenneinvestointeihin saatiin 1,63 miljoonaa euroa.

Pirkanmaan liiton edunvalvontapäällikkö Jouni Koskelan mukaan osoitettu lisärahoitus vastaa hyvin maakunnan osuutta koko maan tieliikenteestä.

– Rahoituslisäykset alemman asteiseen tieverkkoon ja kevyenliikenteenväyliin ovat maakunnassa tarpeellisia. Monet pienet tieinvestoinnit, muun muassa rakenteen parantamiset, ovat odottaneet lisärahoitusta.


Eduskunnan joululahjarahoja saaneet tiehankkeet

  • Äijännevantien kunnostus, Virrat: 400 000 euroa
  • Uittosalmentien kunnostaminen, Mänttä-Vilppula: 280 000 euroa
  • Vesajärventien päällystäminen, Hämeenkyrö: 450 000 euroa
  • Valaistuksen parantaminen Nokia—Sastamala: 300 000 euroa
  • Koskitien kevyen liikenteen väylä Romula—liikenneasema, Juupajoki: 200 000 euroa.’
  • Lisäksi lisäarvioon tehtiin kirjaukset Keihonen—Suomela -välin tielinjauksen parantamisesta Vesilahdella ja Parkanon Käenmäentien kevyen liikenteen väylistä.