6.10.2017 klo 14:36
Uutinen

Yrityspörssissä monta satakuntalaista yritystä myynnissä – asiantuntija Olli Annala neuvoo omistajanvaihdoksissa

Myyjä: toimi ajoissa, ole avoin. Ostaja: jalosta oma idea, verkotu.

Satakunnassa on kaupan runsaasti mielenkiintoisia yrityksiä ja kiinteistöjä. Kiinteistömassasta voi jalostua helmiä. Uuden sukupolven yrittäjät ovat avarakatseisia muun muassa yhdessä yrittämisen suhteen. Myyjien kannattaa herätä ajoissa, karsia rönsyt ja panostaa myyntikuntoisuuteen.

Satakunnan Yrittäjien sukupolven- ja omistajanvaihdoskoordinaattori Olli Annala uskoo, että aika ruokkii uniikkejakin liikeideoita. Yhteiskunta kannustaa yrittämiseen, myös rahoitusta saa paremmin kuin koskaan.

Kiinteistönjalostuksella saadaan paljon hyvää aikaan.

– Satakunnassa on paljon hyvää yritysmassaa, joka saadaan toimivaan uudiskäyttöön jalostuksella. Harvoin löytyy tismalleen samaa konseptia toteuttavaa uutta yrittäjää edes sukupolvenvaihdoksissa. Sen sijaan syntyy uusia ideoita, liiketoiminta kehittyy ja jalostuu.

Nuoret luottavat verkottumiseen

Yrittäjien yhteenliittymät on yksi hyvä vaihtoehto. Nuori yrittäjäpolvi on entistä verkottuneempaa.

– Asenne yhteystyöhön on muuttunut. Yksittäisen puurtamisen sijaan ollaan avarakatseisia vastuun jakamisessa ja yhdessä tekemisessä.

Yrittäjyys onkin vahvassa myötätuulessa etenkin nuorten parissa.

– Joka neljäs suomalainen 18–25-vuotias aikoo perustaa oman yrityksen seuraavan kolmen vuoden aikana. Nyt perustetuista yrityksistä joka toinen on alle 35-vuotiaan perustama. Alle 25-vuotiaita perustajista on 17 prosenttia.

Satakunnan Yrittäjien sukupolven- ja omistajanvaihdoskoordinaattori Olli Annala

Arvomaailman muutos

Nuorten arvomaailma on toinen kuin edeltäjiensä.

– Aikaisemmilla sukupolvilla liiketilan omistaminen oli lähes itsestäänselvyys. Uudet yrittäjät sen sijaan ajattelevat toisin. He eivät ole omistusorientoituneita, vaan voivat maksaa vapaudesta. He ovat usein ostamisen sijaan valmiita maksamaan vaikka korkeampaa vuokraa, Annala kertoo.

– Satakunnan Yrittäjät antaa sparrausapua omistajanvaihdoksissa – niin sukupolvenvaihdosasioissa kuin yrityskaupoissa. Tämä on yksi järjestön tärkeistä maksuttomista peruspalveluista, Annala muistuttaa.

Yrityspörssi edelläkävijänä

Yrityspörssi kokoaa kaikki yritysten myyntiä ja ostoa välittävät tahot yhteen. Palvelu on edelläkävijä, moni maa vasta käynnistelee vastaavanlaista sähköistä kauppapaikkaa.

– Olemme tehneet pioneerityötä ja vieneet toiminnan eri toimijoiden välillä pitkälle. Sivusto tavoittaa noin 25 000 kuukausikävijää.

Avoin viestintä ajan sana

Rahoituksen saaminen toimivalle liikeidealle on nyt helpompaa kuin koskaan.

– Toki yritysidea ja esimerkiksi liiketilan ostamisen järkevyys puntaroidaan tarkkaan.

Annala suosittelee, että yrityskauppaa pohtiva yrittäjä herää ajoissa.

– Kannattaa laittaa yritys myyntikuntoon harkiten. On ymmärrettävää, että yritys on monelle pitkän linjan yrittäjälle paljon muutakin kuin työpaikka. Se on kuin oma lapsi. Suosittelen silti katsomaan toimintaa etäämmältä ja ottamaan apua vastaan ammattilaisilta.

Maailma muuttuu ja myyjiltä vaaditaan asennetta katsoa omaa liiketoimintaa rehellisesti ja puhua siitä avoimesti.

Synergiaetua ja yhteistä intoa

Annala heittää esimerkiksi muutamia satakuntalaisia kauppakohteita.

– Forsbyn kartano Kokemäellä on toiminut lähes sata vuotta lastensuojelulaitoksena. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että valtavan upea jokirantatila monine rakennuksineen jatkaa vanhalla liiketoimintamallilla. Sen sijaan upea alue voisi olla innokkaalle yrittäjäyhteisölle mainio tilaisuus monenlaisen liiketoiminnan yhdistämiseen. Synergiaetu koituisi kaikkien eduksi.

Monet yrittäjät sitoutuvat Annalan mukaan myös jakamaan hiljaista tietoa ja toimimaan uusien yrittäjien tukena. Yrityspörssissä kaupan olevat Rantasen Nahkajalostamo Laviassa ja Sunniemen Pajutila Porissa ovat esimerkkejä pitkän linjan osaajista. Kummankin konseptia voi jalostaa monipuolisesti, tilat, maat ja sijainti tarjoavat monia laajenemismahdollisuuksia.

– Nämä, kuten monet muutkin yrittäjät, ovat valmiit siirtämään myös yritystoimintaan liittyvää ammattiosaamista kaupan yhteydessä. Myyjät sitoutuvat olemaan toiminnan siirtyessä käytettävissä pitkänkin aikaa.

Sunniemen pajutilalla on pitkät perinteet pajun kasvatuksessa ja monipuolisessa jalostuksessa.

Pajutilan monet mahdollisuudet

Sunniemen Pajutilalla on pitkät perinteet pajun kasvatuksessa ja monipuolisessa jalostuksessa. Seija ja Ari Viitanen mielivät eläkkeelle ja etsivät jatkajia noin viiden kilometrin päässä Porin keskustasta sijaitsevalle tilalleen.

Tilaan kuuluu pää- ja ulkorakennusten lisäksi kolme hehtaaria maata, josta noin puolet on pajulla. Yrittäjäpariskunta on tehnyt elämäntyönsä valmistamalla pajusta tarve- ja koriste-esineitä, kurssittamalla kädentaitoryhmiä sekä myymällä taimia ja tietotaitoa puutarharakennelmia ja -somisteita varten. Myös matkailijat ovat olleet tärkeä osa tilan arkea.

– Sunniemen Pajutila tarjoaa monia mahdollisuuksia ja soveltuu vaikka alpakoiden kasvatukseen tai pieneläinpihan perustamiseen.

Viitaset lupaavat opastaa mahdolliset jatkajat työn alkuun ja olla tukena yritystoiminnan käynnistämisessä.

Teksti: Maiju Junko

Fakta

Sukupolven- ja omistajanvaihdos

Neuvonta yrityksen sukupolven- ja omistajanvaihdosasioissa.

Opastamme mm. yrityksen myynnin ja ostamisen suunnittelussa, sukupolvenvaihdokseen valmistautumisessa sekä yritystoiminnan alasajamisessa.

Kartoitamme yrityksen tilanteen ja kerromme mm. vaihdokseen liittyvät verotuksen ja arvonmäärityksen perussäännöt sekä ohjaamme jatkotoimenpiteitä tukevalle asiantuntijalle.

Opastamme myös yrityksen myynti-ilmoituksen laatimisessa Satakunnan Yrityspörssiin.

Satakunnan Yrittäjät