30.3.2017 klo 08:10
Uutinen

Yritystä ei kannata lahjoittaa seuraavalle sukupolvelle

Sukupolvenvaihdos on pitkällinen prosessi. Ajatuksen tasolla asiaa pohdittiin Kuljetusliike Vuorenpäällä jo viisi vuotta sitten.

Hämeenlinnalaisella Kuljetusliike Vuorenpäällä sukupolvenvaihdosta on valmisteltu jo viitisen vuotta. Sen verran on aikaa siitä, kun isä ja yrityksen perustaja Kari Vuorenpää otti asian puheeksi ensimmäisen kerran poikansa Simon kanssa.

– Varsinaisesti sukupolvenvaihdosprosessi aloitettiin viime syksynä, kertoo syksyllä toimitusjohtajaksi siirtynyt Simo Vuorenpää.

Apuja on saatu muun muassa vertaisverkostosta, toisin sanoen tutulta yrittäjältä. Samassa tilanteessa olevalta Vuorenpää sai hyvän neuvon.

– Jos yrityksen antaa lahjaksi seuraavalle sukupolvelle, verottaja ottaa itselleen aika ison osan. Itse asiassa suunnilleen saman verran, mitä itse maksan nyt isälleni. Ei todellakaan tarvinnut miettiä, kummalle ne rahat mieluummin antaa, Simo Vuorenpää toteaa.

Apuna sukupolvenvaihdoksen tekemisessä on yrityksen tilitoimisto, josta on löytynyt asiantuntevaa apua ja ammattimainen ote asian hoitamiseen. Simo Vuorenpää on työskennellyt jo ennen ajokortin saamista isänsä yrityksessä, ja ajokortin saatuaan täysipäiväisesti.

Kari Vuorenpää siirtyi syksyllä yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi, kun Simo otti toimitusjohtajan tehtävän vastaan. Prosessi on tarkoitus saattaa maaliinsa tämän vuoden aikana.

– Isä on sen tyyppinen ihminen, että varmasti jatkaa työskentelyä, vaikka eläkkeelle jäisikin, Simo Vuorenpää toteaa.

Kuljetusliike Vuorenpään liikevaihdosta iso osa muodostuu rakentamiseen liittyvistä kuljetuksista.

– Meidän toimeksiantajamme ovat usein isoja rakennusliikkeitä, jotka tilaavat kohteen kuljetukset meiltä rakentamisen edetessä, hän kertoo.

Rakentamisprojekti aloitetaan yleensä maanrakennuksella, jolloin kuljetusliikettä tarvitaan maansiirroissa. Rakentamisen alkaessa alkavat myös tarvikekuljetukset ja roskalavojen tyhjentäminen sekä muu jätehuolto.

Yksityisiäkin asiakkaita on. Usein tarvitaan vaihtolavaa remontin tai pihasiivouksen ajaksi. Myös maa-aineksia tilataan yksityisille tonteille.

Kuljetusliike Vuorenpää aloitti toimintansa 90-luvun alussa suurina lamavuosina. Toiminta lähti käyntiin yhdellä autolla, jolla Kari Vuorenpää hoiti Hämeenlinnan alueen maidonjakelua.

Vaihtolavatoiminta tuli osaksi liiketoimintaa yrityskaupalla ja liiketoimintaa on laajennettu vähitellen kysynnän mukaan. Suurin kasvu on tapahtunut viimeisten viiden vuoden aikana.

Hämeen Yritysviestintä, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi