11.3.2021 klo 12:30
Uutinen

Yritysten kasvuhalun puute ja omistajanvaihdokset huolestuttavat ministeri Lintilää – Sipilän työryhmän raportti pian julki

Työ- ja elinkeinoministeriön vastikään julkaisemassa Yrityskatsaus-julkaisussa elinkeinoministeri Mika Lintilän lisäksi joukko talouselämän asiantuntijoita kertoo, miten kotimaisella omistamisella voitaisiin vauhdittaa talouskasvua. Kirjoittajina on niin professoreita kuin muun muassa Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja bisnesenkeli Leena Niemistö.

”Haluan nähdä kotimaisen omistajuuden edistämisen laajana koko yhteiskuntaa ja kaikkia suomalaisia koskevana asiana. Yksityiset yritykset luovat työpaikkoja ja hyvinvointia”, Lintilä kirjoittaa Yrityskatsauksen artikkelissaan.

Ministeri on huolestunut kasvuhaluisten yritysten pienestä määrästä.

”Kaiken kaikkiaan Suomesta löytyy edelleen liian vähän voimakkaasti kasvavia yrityksiä. Tuoreimman pk-barometrin mukaan kahdeksan prosenttia yrityksistä on voimakkaasti kasvuhakuisia. Tämä siitäkin huolimatta, että Suomesta löytyy valtavan hienoja yksittäisiä esimerkkejä ja yksityisiä aloitteita kasvun edistämiseksi, kuten esimerkiksi Slush, Kasvuryhmä ja Kasvu Open.”

Kasvuhaluttomuuden ilmeisin seuraus Lintilän mukaan on, että suomalaisten Mittelstand-yritysten joukko (250–499 työntekijän teollisuusyritykset) on pysynyt määrältään varsin vaatimattomana.

”Vastausta ei oikein tunnu löytyvän siihen kysymykseen, mitkä tekijät ratkaisevat yritysten halukkuuden kasvaa keskisuuriksi vientiyrityksiksi ja kansainvälisiksi pelureiksi”, Lintilä toteaa.

Osittain kyse on hänen mukaansa omistajanvaihdosten onnistumisesta, toisaalta yrittäjien kasvuhalukkuudesta, osaamisesta ja kasvua edistävästä toimintaympäristöstä. Nämä kysymykset ovat kotimaisen omistamisen ytimessä.

Sipilän ryhmän raportti julkaistaan maaliskuun lopussa

Kotimaiseen omistajuuteen pureutuu myös kansanedustaja Juha Sipilän johtama työryhmä. Työryhmän tarkoituksena on löytää keinoja vahvistaa, monipuolistaa ja tasa-arvoistaa yritysten suomalaista omistajuutta.

Kotimaisina omistajina voivat olla esimerkiksi kotitaloudet, perheyritykset, säätiöt, sijoittajat, eläkeyhtiöt tai valtio.

Kotimaisen omistajuuden ohjelmaa valmistelevan työryhmän raportti julkaistaan 24. maaliskuuta. Yksi ryhmän jäsenistä on Suomen Yrittäjien valtuuston puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

– Erittäin hyvä, että kotimainen omistajuus teemana saa sille kuuluvaa tärkeää huomioita niin yleisessä yhteiskunnallisessa keskustelussa kuin toivottavasti poliittisessa päätöksenteossakin, Mäkynen sanoo.

Hän muistuttaa, että suomalaisen yhteiskunnan haasteet hyvinvoinnin säilyttämiseksi vaativat selvästi suurempaa talouden kasvua kuin viime vuosikymmenenä on kyetty aikaansaamaan.

– Kasvu ja sen edellyttämät päätökset tehdään yrityksissä. Kun omistajan tahto on yrityksissä viime kädessä se jota toteutetaan, on kasvun, omistajuuden ja hyvinvoinnin yhteys kiistaton. Suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia, joilla kotimaisesta omistajuudesta on saatavissa enemmän hyötyä koko kansakunnalle. Näitä on niin asenneilmaston kuin konkreettisten toimintaolosuhteidenkin kehittämisessä, Mäkynen toteaa.

toimitus(at)yrittajat.fi