Näin YEL-työtulon tarkistukseen tulee suhtautua
Kuva: Getty Images
28.2.2024 klo 14:03
Uutinen

Yritysten nostamien lainojen määrä laski tammikuussa 200 miljoonalla – ”Kasvupotentiaali romuttuu päivä päivältä, kun yritykset eivät investoi”

Suomalaiset yritykset nostivat uusia lainoja tammikuussa vain noin 1,3 miljardin euron edestä. Tieto selviää Suomen Pankin tuoreista tilastoista.

Yritysten nostamien uusien lainojen euromäärä oli noin 200 miljoonaa euroa pienempi kuin vuotta aiemmin tammikuussa.

Uusien yrityslainojen keskikorko nousi joulukuusta ja oli tammikuussa peräti 5,36 prosenttia.

– Paitsi talouden aktiviteetti, mutta myös tuleva kasvupotentiaali romuttuu päivä päivältä, kun yritykset eivät investoi, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

– Suomen talous on saatava kasvuun. Tämä edellyttää sitä, että suomalaiset yritykset uskaltavat investoida ja luoda työtä, joka helpottaa kuluttajien pelkoja. On välttämätöntä, että tulevassa kehysriihessä Suomen taloutta kuntoon laitettaessa tehdään myös toimia, joilla kannustetaan yrityksiä kasvamaan ja investoimaan, Malinen jatkaa.

Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan pk-yritysten kasvuhakuisuus on laskenut pitkään. Tämä on selvästi nähtävissä sekä kasvua tavoittelevien että voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten määrissä. Kasvuhakuiset yritykset toimivat kasvun moottoreina ja kirittäjinä muille yrityksille. Voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten osuus on ennätyksellisen pieni, ja pidemmän aikavälin trendinomainen lasku herättää huolta.  

– Suomi tarvitsee lisää kasvuhakuisuutta ja uudistuksia, jotka rohkaisevat yhä useampaa yrittäjää ottamaan riskiä ja kasvuaskeleita, Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoi helmikuun puolivälissä pk-yritysbarometrin julkistustilaisuudessa. 

Barometrin mukaan pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla. Kaikilla päätoimialoilla on enemmän investointeja vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joilla investointien odotetaan lisääntyvän.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus