Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.4.2024 klo 13:49
Uutinen

Yritysten nostamien lainojen määrä vaisulla tasolla – ”Rahoituksen heikko kehitys romuttaa kasvupotentiaalia päivä päivältä enemmän”

Suomalaiset yritykset nostivat helmikuussa uusia lainoja helmikuussa vain noin miljardin euron edestä.

Suomen Pankki julkisti tiistaina uudet rahoituslaitosten tasetiedot, joiden mukaan suomalaisten yritysten helmikuussa nostamien uusien lainojen kokonaismäärä oli vain noin miljardi euroa. Määrä on laskenut kahden vuoden takaisesta vastaavasta ajasta 450 miljoonaa euroa.

– Uusien yrityslainojen keskikorko laski hieman tammikuusta, mutta oli edelleen 5,37 %. Rahoituksen heikko kehitys romuttaa tulevaa kasvupotentiaalia päivä päivältä enemmän, kun yritykset eivät investoi, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Malisen mukaan Suomen talouden saaminen kasvuun on saatava edellyttää sitä, että suomalaiset yritykset uskaltavat investoida ja luoda työtä.

– On välttämätöntä, että tulevassa kehysriihessä Suomen taloutta kuntoon laitettaessa tehdään myös toimia, joilla kannustetaan yrityksiä investoimaan, Malinen sanoo.

Asuntolainoissa reilu pudotus

Helmikuussa 2024 uusia asuntolainoja nostettiin 350 miljoonan euron edestä, mikä on lähes 450 miljoonaa euroa vähemmän kuin tammikuussa 2024 ja 11,5 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

– Kuluttajien luottamus ja pelot oman tilanteen heikkenemisestä eivät ole helpottaneet, vaikka inflaatio on rauhoittunut ja ostovoima on kääntynyt kasvuun, Yrittäjien Malinen sanoo.

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi tammikuusta ja oli helmikuussa peräti 4,73 prosenttia.

– On selvää, ettei tilanne tule helpottumaan ennen kesää, jolloin Euroopan keskuspankki voisi alkaa laskemaan ohjauskorkoa. Vasta se helpottaa kuluttajien pelkoja ja antaa uskoa lähteä liikkeelle asuntomarkkinoilla, huomauttaa Malinen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus