13.2.2017 klo 10:04
Uutinen

Yritysten positiivinen vire tukee tulevaisuuden kuntien elinvoimaisuutta

aluekalvot_kevat_2017_pohjois_pohjanmaa.pdf

alueraportti_pohjois_pohjanmaa_kevat2017.pdf

Pohjois-Pohjanmaalla yritysten positiiviset näkymät tulevaisuudesta näyttäytyvät nyt useilla eri mittareilla mitattuna hyvältä. Tilastokeskuksen tietojen mukaan kahdessa vuodessa (Tilastokeskus 2013-2015, kuntakohtainen luettelo pl. maa-metsä ja kalatalous) yritysten määrä on edelleen kasvanut. Pohjois-Pohjanmaalta löytyy tuoreen tilaston mukaan n. 16500 yritystä. Uusia työpaikkoja on syntynyt kahdessa vuodessa yli 1800. Palkkoja yritykset ovat maksaneet yli 2,1 miljardia. Liikevaihto on kasvanut 11,1 miljardista eurosta 12 miljardiin euroon.

Tulevaisuus näyttää edelleen hyvältä. Maanantaina julkistetun Pk-yritysbarometrin mukaan näkymä jatkuu positiivisena. Yritysten yleinen suhdannenäkymän uskotaan edelleen parantuvan. Saldoluku on säilynyt samana viime syksystä eli +37. Yrityksistä 26 % uskoo palkkaavansa lisää henkilökuntaa ja vain 7 %:lla on vähentämistarpeita.

”Pohjois-Pohjanmaan Pk-yritysten näkymät ovat ilahduttavan positiiviset. Vahvana jatkuneen kotimarkkinakysynnän rinnalla myös investoinnit ja vienti ovat viimein kääntyneet kasvuun. On tärkeää varmistaa, etteivät kasvu ja investoinnit jää kiinni rahoituksen saatavuudesta.”, toteaa Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtaja Juuso Heinilä

Näiden lukujen valossa voidaan todeta, että yrittäjien merkitys alueemme elinvoimalle ja tulevaisuudelle on erittäin tärkeä. Kunnat elävät yrittäjyydestä. Hyvä paikallinen elinkeinopolitiikka huomioi yritystoimintaa suunnittelevien sekä jo toiminnassa olevin yritysten tarpeita. Tulevaisuudessa kunnan tehtävä on erityisesti ennakoida tulevaa aktiivisesti. Avoimuus- ja vuorovaikutusmekanismeja tulee kehittää koko ajan kunnan ja yrittäjyyden välillä.

Jotta kunnat voivat hoitaa tehtäväänsä, tarvitsevat ne verotuloja. Elinvoimaiset ja menestyvät yritykset takaavat myös menestyvän kuntien tulevaisuuden. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ovat aktiivisesti mukana kuntavaaleissa. Kannustamme yrittäjiä lähtemään kuntavaaleihin ehdokkaaksi ja omalla työllämme tuomme tilaisuuksissa ja koulutuksissa esille yrittäjyyden ja hyvän elinkeinopolitiikan kohtalonyhteyttä kunnassa, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, p. 050 527 7288
Aluejohtaja Juuso Heinilä, Finnvera Oyj p. 040 5396 898
Tiedotteesta: Sari Reinikainen-Laine, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät p. 0500 686 174