YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yritysten viesti työvoimapulasta on otettava vakavasti
Suomi on selvinnyt tähän asti eri kriiseistä kovalla työllä. Työ pitää yhteiskuntamme pyörät pyörimässä. Hyvinvointiyhteiskunnan perustukset rapautuvat, ilman työteliäitä työntekijöitä. Moni toimiala painii jo nyt ennennäkemättömien rekrytointihaasteiden kanssa ja kohtaa nopeita muutoksia mm. polttoaineiden ja energian hinnoissa sekä asiakkaiden ostokäyttäytymisessä.
Yritykset kokevat suurimpana kasvun esteenä osaavan työvoiman saatavuuden. Parempi työelämä on avain suomalaisten hyvinvoinnin turvaamiseen. Suomi tarvitsee kipeästi joustavampia työmarkkinoita, ja työpaikat laajempaa sopimusvapautta.
Työ on tärkeä osa ihmisten elämää. Työn ja muun elämän yhteensovittaminen voi olla välillä haasteellista. Joustavuus työssä on tärkeää niin työntekijän kuin työnantajan näkökulmasta. Joustavuutta on saatava työaikoihin sekä työn tekemisen ehtoihin. Paikallinen sopiminen toisi työehtoihin positiivista joustoa: yrityksessä voidaan toteuttaa sopivimmat työnteon tavat, ajat ja paikat ja palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin.
Työn tekemisen on oltava aina kannattava vaihtoehto. Kannustinloukut on purettava ja työn vastaanottaminen pitää tehdä yksilölle taloudellisesti kannattavaksi.
Työperäisen maahanmuuton lisääntyminen hyödyttäisi Etelä-Savoa. Kausityöntekijät ovat tärkeitä erityisesti maataloudelle ja matkailulle, joissa työvoiman tarve vaihtelee sesonkien mukaan. Monimuotoinen työyhteisö vaati opettelua ja osaamista, kielitaidon lisäksi.
Maakuntamme yritysten on syytä lisätä yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa. Osaavan työvoiman saannin turvaamiseksi yritysten on opittava hyödyntämään opiskelevia nuoria kesätyö-, harjoittelu- ja lopputyöpaikkoja varten. Oppilaitosten ja yritysten yhteistyöllä koulutetut osaajat kiinnittyvät Etelä-Savoon.
Työllisyyspalveluiden järjestäminen siirtyy kunnille vuodesta 2025 alkaen. Työvoiman saatavuusongelmiin on tartuttava kaikin keinoin. Työllisyys- ja yrityspalvelut sekä koulutuspalvelut muodostavat perustan kunnan elinvoimatehtävälle. Näiden lisäksi on pidettävä huolta kunnan pito- ja vetovoimasta niin asukkaiden kuin yritysten osalta.
Ennen kaikkea Etelä-Savon on oltava houkutteleva ja kiinnostava paikka asua, elää ja tehdä työtä. Maakuntaamme on markkinoitava kiinnostavana työntekopaikkana sekä palkitsevana opiskelu- ja tutkimusympäristönä.
Vahva talous on perusedellytys hyvinvoinnille niin yrityksissä, julkisella puolella kuin kodeissakin. Työ luo eri tavoin turvaa – yritykset luovat työn ja kasvun.
Nina Rasola
nina.rasola@rl-palvelut.fi