25.5.2022 klo 09:59
Uutinen

Yritysvierailuilla Kangasniemellä

Kangasniemellä on hyvät edellytykset yrittää ja menestyä niin kotimaan- kuin vientimarkkinoilla. Yrityksillä on yksi yhteinen kasvava huoli ja se on työvoiman riittävyys sekä omistajanvaihdokseen liittyvät asiat. Nämä asiat nousivat päällimmäisiksi, kun Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtajisto Nina Rasola, Ruth Lähdeaho-Kero ja Tuomo Koponen, Mikkelin kehitysyhtiö Miksein toimitusjohtaja Timo Paakki sekä toimiston Heidi Loukiainen ja Mirja Hytönen vierailivat eri yrityksissä Kangasniemellä.

Päivä aloitettiin aamukahveilla Yrittäjien puheenjohtaja Nina Vaittinen Reissupannussa, jossa kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen kertoi paikkakunnan tilanteesta yritysten osalta. Kunnalla on paljon suunnitelmia ja Puula tarjoaa hyvät mahdollisuudet veneilijöille ja vapaa-ajan asukkaille.

Kehityksen pullonkaulaksi kunnanjohtaja nimesi majoituskapasiteetin puuttumisen. Vuokramökkien lisäksi kunnassa ei ole tällä hetkellä muuta majoitusta matkailijoille. Leirintäalue on aikansa tuote ja se ei vastaa tämän päivänmatkailijoiden vaatimuksia.

Vierailukohteet

Vierailukohteiksi valikoitui erityyppisiä yrityksiä: Tehomet Oy, Virepuu Oy, Tietomylly Oy ja Kangasniemen Juhla- ja Pitopalvelu. Kaikissa yrityksissä saimme kattavan tietopaketin yrityksen tuotteista ja toiminnasta.

Tehomet Oy on kansainvälisin kunnan yrityksistä. Teollisuushalli on sijainnut Lapaskankaalla vuodesta 1979. Pentti Kettusen johdolla ja ideoinnilla perheyrityksestä on tullut kansainvälinen valaisinpylväiden valmistaja. Moniin pylväistä liittyy tarina, jotka avautuivat meille Pentti ja Jarkko Kettusen viedessä meidät aikamatkalle. Vuodesta 2007 Tehomet on ollut osa Valmont Industries -konsernia. Kettusen perhe omistaa edelleen 30 % yhtiöstä. Jarkko on toiminut vuodesta 2012 alkaen toimitusjohtajana. Lisäksi hän on Valmont EMEA -alueen vastaava johtaja. Yritys on palkittu vuonna 2006 Suomen Yrittäjien Valtakunnallisella yrittäjä -palkinolla.  

Lapaskankaalla toimii myös seuraava kohde Virepuu Oy. Yritys valmistaa yksilöllisisä ulko-ovia ja ikkuna-aihioita mittatilaustyönä asiakkaan toivomusten mukaan sekä uudisrakennus- että peruskorjauskohteisiin. Toimitusjohtaja Jukka Suurosen johdolla näimme, kuinka puu muuttuu laudasta valmiiksi oviksi. Työntekijöitä yrityksellä on 25 ja se toimii kahdessa vuorossa. Toimitusjohtaja kehuu henkilöstön sitoutumista yrityksen toimintaan. Haasteena on työvoiman saatavuus paikkakunnalta ja pitkät työmatkat, jotka vähentävät osaltaan työntekijöiden saatavuutta. Kangasniemen keskeinen sijainti on hyvä kuljetusten kannalta, summasi Jukka Suuronen.

Tietomylly tarjoaa monipuolisia taloushallinnon palveluita entisen virastotalon tiloissa. Elmeri Linneran urapolku on kulkenut työntekijästä omistajaksi ja toimitusjohtajaksi.  Hän on mmyös Tietohallintoliiton hallituksen jäsen. Yrityksessä työskentelee 11 taloushallinnon ammattilaista ja asiakaskunta on koko maan kattava. Elmerin kertoessa yrityksen toiminnasta on helppo uskoa yrityksen asiakaslupausta palveluiden tarjoamista ystävällisessä, rennossa ja helposti lähestyttävässä ilmapiirissä. Työntekijöiden saatavuutta helpottaa etätyön mahdollisuus perehdyttämisvaiheen jälkeen.

Sirpa Sappisen yritys Kangasniemen Juhla- ja Pitopalvelu oli vierailukohteista viimeinen. Maittavan lounaan ohella Sirpa kertoi tarinoita vuosien varrelta. Pitopalvelun tiloissa voi järjestää tilaisuuksia 70 hengelle. Hautauspalvelut ja muistotilaisuudet työllistävät pääasiallisesti yrittäjän eikä yrityksellä ole kilpailijoita paikkakunnalla. Sirpan toiveena olisi pikkuhiljaa vähentää työntekoa. Löytyneeköhän yritykselle jatkajaa, naurahtaa Sirpa lopuksi.

Mirja Hytönen