Varsinais-Suomen Yrittäjien blogi
28.6.2023
Jutta Wirén

Hallitusohjelman yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista 

Yrittäjien pitkäaikaiset tavoitteet etenivät historian kaikkien aikojen yrittäjäystävällisimpään hallitusohjelmaan. Vahva ja välittävä Suomi -hallitusohjelmaa voidaan pitää Varsinais-Suomen kannalta edunvalvontavoittona, sillä tuore hallitusohjelma sisältää käytännössä kaikki maakuntamme elinkeinoelämän keskeisimmät yhteiset tavoitteet elinvoiman edistämiseksi Tunnin junasta saaristomatkailun edistämiseen. Erityisinä järjestömme edunvalvontavoittoina voidaan iloita myös ostolaskudatan avaamisen pakollisuudesta kunnissa ja hyvinvointialueilla avoimuuden ja kilpailun edistämiseksi sekä yrityskohtaisen lähestymiskiellon toteutumisesta yritys- ja työturvallisuuden parantamiseksi. 

Hallitusohjelman myötä tällä vaalikaudella on lupa odottaa uudistuksia ja toimia, jotka edistävät yrittäjyyttä ja ennen muuta helpottavat erityisesti työnantajayrittäjyyttä. Tämä on tärkeää, sillä työnantajayritysten määrä laski yli kymmenellä prosentilla viime vuonna 87 000:sta työnantajayrityksestä 78 000:een. Vastaavaa pudotusta työnantajayritysten määrässä ei ole aiemmin tapahtunut. Siksi on erityisen hienoa, että hallituksessa on ymmärretty se, että yritykset luovat työpaikkoja – ja helpottamalla työvoimapolitiikkaa voidaan luoda lisää työpaikkoja ja Suomeen kasvua. 

Hallitus lupaa edistää paikallista sopimista, helpottaa määräaikaisia sopimisia ja irtisanomisia, puuttuu kohtuuttomiin lakkoihin, nostaa tuntuvasti yt-lain soveltamisrajaa, uudistaa ansio- ja sosiaaliturvaa sekä lisää kilpailua eri aloilla. Yrittäjäjärjestö seuraa tiiviisti hallitusohjelman vähintään yhdeksän hyvän ja kymmenen kauniin kirjauksen toteutumista. 

Hallitusohjelma on vasta esitys, ja luonnollisesti vie aikansa, että kaavaillut ja tervetulleet uudistukset etenevät lainsäädäntövaiheeseen. Siksi on tärkeää saada hallitusohjelmassa kaavaillut hyvät uudistukset heti hallituskauden alussa eduskunnan käsittelyyn. Ohjelmassa mainitaan 157 kertaa termi ”selvitetään”. Vilpittömästi toivomme, että hallitusohjelmaan kirjatut erinomaiset tavoitteet selvityksistä toteutuvat. 

Yrittäjille merkittävimmät uudistukset ovat etenemässä hallitusohjelman suunnitelmien mukaan kolmen korin sykleissä ja aikataulutettuina aaltoina. Ensimmäisenä, jo tulevana syksynä, on määrä tarttua neuvottelujärjestelmän ja työrauhan edistämiseen.  

Toisena kokonaisuutena on valmistelu paikallisen sopimisen edistämiseen liittyen. Valmistelu tapahtuu syksyllä ja lakiesitykset on määrä tuoda eduskuntaan keväällä 2024. Tavoitteena on poistaa sopimisen kiellot ja tuoda työpaikoille ja yrityksiin laaja sopimisen mahdollisuus.  

Kolmantena kokonaisuutena näiden jälkeen hallituksessa pureudutaan erityisesti työllistämisen esteiden purkamiseen. Kaikkiaan hallitus on luvannut purkaa kautensa aikana vähintään 300 yrityksiä haittaavaa normia. Hyvä niin. 

Yhä useampi yritys kärsii työvoimapulasta ja useampi kuin joka neljäs yrittäjä nimeää osaavan työvoiman saatavuushaasteet merkittävimmäksi kasvun esteeksi. (Yrittäjägallup 3/2023) Yli 5 henkeä työllistävissä yrityksissä osaajapula on kasvun este jo yli 40 prosentissa yrityksiä. Erityisesti teollisuuden ja rakentamisen parissa pula tekijöistä on huutava. Yrittäjiä on kyllä kuultu, sillä toiveet yrityksen työvoimapulan helpottamisesta sääntelymuutoksiin ovat mukana hallitusohjelmassa niin paikallisen sopimisen, henkilöperusteisen irtisanomisen kuin määräaikaisten työsopimuksien osalta. Sen sijaan kaavailtu maahanmuuttopolitiikan kiristäminen voi hankaloittaa yritysten kasvua ja työvoimapulaa. Hallitusohjelmaan sisältyy siis myös muttia ja se vaatii yrittäjäjärjestöltä valppautta ja edunvalvontatyön jatkamista. 

Jutta Wirén