25.8.2017 klo 09:57
Lausunto

Lausunto selvityksestä lainsäädännön muutostarpeista rinnakkaistallentamisen edistämiseksi

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt lausuntoa selvityksestä lainsäädännön muutostarpeista rinnakkaistallentamisen edistämiseksi (Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2017:15). Selvityksen mukaan tekijänoikeuslakiin tulisi lisätä säännös, jolla rajoitetaan tieteellisen julkaisun alkuperäisen tekijänoikeuden haltijan oikeutta luovuttaa kaikki julkaisuun liittyvät taloudelliset oikeutensa määräämättömäksi ajaksi. Säännös mahdollistaisi sen, että tutkijoilla olisi mahdollisuus antaa julkaisunsa yliopiston tai muun julkisen toimijan ylläpitämään ei-kaupalliseen tietokantaan.

Lausuntopyynnön mukaan avoimen saatavuuden politiikan tulisi koskea kaikkea julkisilla varoilla rahoitettua tutkimusta. Julkaisujen rinnakkaistallentaminen ei-kaupallisiin tietokantoihin turvaisi julkaisujen saatavuuden ja säilyvyyden nykyistä paremmin.

Suomen Yrittäjät vastaa lausuntopyynnössä esitettyihin kysymyksiin seuraavasti:

1) Yhdyttekö selvittäjän näkemykseen eri ratkaisuvaihtoehdoista ja suosituksesta toteutettavaksi vaihtoehdoksi?

Suomen Yrittäjät yhtyy selvittäjän näkemykseen ja toteaa, että selvittäjän ehdottama vaihtoehto luo puitteet rinnakkaistallentamisen kehittämiselle. Tutkimusjulkaisujen ja -tulosten avoimuus on tärkeä tavoite, joka palvelee koko yhteiskunnan kehitystä.

2) Millä tavoin selvittäjän suosittelemaan ratkaisuvaihtoehtoa voitaisiin parantaa (sisällöllisesti tai teknisesti)?

Ratkaisuvaihtoehdon mukainen ehdotus tekijänoikeusasetuksen muuttamisesta sisältää eri aikarajat eri tieteenalojen julkaisujen rinnakkaistallettamiseen. Erilaisten aikarajojen peruste jää selvityksen perusteella epäselväksi. Pidämme järkevämpänä yhtä aikarajaa, joka voisi olla vähintään 1 vuosi. Näin huomioitaisiin myös tutkimustuloksia julkaisevien tahojen intressejä.

3) Mitä vaikutuksia selvittäjän suosittelemalla ratkaisuvaihtoehdolla olisi? Kuvailkaa mielellään vaikutukset määrällisesti tai laadullisesti, jos mahdollista.

Tiedon parempi saatavuus voisi parantaa tutkimus- ja kehitystoimintaa harjoittavien yritysten asemaa, mikä mahdollistaa kustannustehokkaamman tuotekehityksen. Toisaalta yritystoiminnassa tiedon nopea saatavuus voi olla merkittävämpi seikka, joten selvittäjän suosittelema ratkaisuvaihtoehto ei välttämättä juuri muuta nykytilaa. Parhaimmillaan tämä ratkaisuvaihtoehto kuitenkin luo mahdollisuuden yrityksille tiedon laaja-alaiseen saantiin. Tutkimustuloksia julkaisevien kustantajien kannalta ehdotus hankaloittaisi kannattavan kustannustoiminnan harjoittamista.

4) Muuta huomioitavaa.

Pidämme tärkeänä, että Suomessa kehitettäisiin rinnakkaistallettamiseen liittyviä käytäntöjä lainsäädännön lisäksi myös alan toimijoiden yhteistoimin. Rinnakkaistallettamiseen liittyvien tekijänoikeuden luovutuksen sisältävien sopimusten sisällöstä ei tule säätää lailla, mutta kansallisen (sopimus)käytännön muodostuminen olisi toivottavaa.

Kunnioittavasti
Suomen Yrittäjät

Mikael Pentikäinen Albert Mäkelä
toimitusjohtaja lainopillinen asiamies