11.10.2017 klo 10:30
Lausunto

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yleisradioverosta annetun lain 2 §:n muuttamisesta

Eduskunta
Valtiovarainvaliokunta
Verojaosto

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yleisradioverosta annettua lakia. Henkilön yleisradioveron rakennetta muutettaisiin siten, että veroa maksettaisiin 2,5 prosenttia laissa tarkoitettujen tulojen 14 000 euroa ylittävästä osasta. Samalla enimmäismäärää ehdotetaan korotettavaksi 143 eurosta 163 euroon.

Muutos vapauttaisi yleisradioverosta noin 390 000 pienituloisinta yleisradioveroa maksavaa verovelvollista. Esitys liittyy valtion vuoden 2018 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä tammikuuta 2018, ja sitä sovellettaisiin ensimmäisen kerran vuodelta 2018 toimitettavassa verotuksessa.

Lausunto

Yleisradioveron muutos on budjettineutraali ja veron muutosten johdosta noin 2,8 miljoonan henkilön tuloverotus kiristyisi. Veron enimmäismäärän korottaminen kiristäisi enimmäismäärää maksavien verovelvollisten verotusta 20 eurolla.

Ehdotettua muutosta voidaan pitää kannatettavana siltä osin, kun yleisradioveron maksuvelvollisuus poistetaan pienituloisilta. Esitystä voidaan pitää kuitenkin ongelmallisena siltä osin, kun muutokset kiristäisivät tulon verotusta.

Suomen Yrittäjät

Sanna Linna-Aro
veroasiantuntija