9.5.2018 klo 15:39
Lausunto

Suomen Yrittäjien lausunto asetuksesta kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydeksi

Liikenne- ja viestintäministeriö

Eduskunta hyväksyi 21.3.2018 liikenteen palveluista annetun lain muutoksen (HE 145/2017 vp), jonka yhteydessä kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyttä koskevat säännökset siirtyvät 1.7.2018 lukien mainittuun lakiin.

Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain kumoutumisen johdosta annettaisiin uusi valtioneuvoston asetus liikenteen palveluista annetun lain nojalla. Asetukseen ehdotetaan tehtäväksi eräitä perustason ammattipätevyyskoulutuksessa annettavan ajo-opetuksen ja jatkokoulutusjakson toteutusta koskevia tarkennuksia.

Kuorma- ja linja-autonkuljettajien ammattipätevyyttä koskevat vaatimukset perustuvat Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin 2003/59/EY.
Direktiivin mukaan kuljetustoimintaan sovellettava ammattipätevyys koostuu perustason ammattipätevyydestä ja jatkokoulutuksesta.

Suomen Yrittäjät esittää seuraavia tarkennuksia asetukseen:

1 § Perustason ammattipätevyyskoulutus

”Koulutuksessa on annettava tarkoituksenmukaisessa suhteessa käytännön ja teorian opetusta perustason ammattipätevyyden edellyttämän osaamisen saavuttamiseksi.”

Ehdotamme lausetta jatkettavaksi: ”, ja osa koulutuksesta voidaan antaa tieto- ja viestintätekniikan välineiden avulla, kuten verkko-opetuksena.”

4 § Jatkokoulutuksen sisältö ja toteutus

Edellä oleva asetuksen 1. pykälää koskeva lisäys tulisi kirjata myös jatkokoulutusta ja sen toteutusta koskevaan 4. pykälään.

5 § Ammatillisessa kuljettajakoulutuksessa olevan toimiminen kuljettajana

”Liikenteen palveluista annetun lain 3 luvun 8 §:ssä tarkoitetussa ammatillisessa koulutuksessa oleva on oikeutettu kuljettamaan hyväksymisasiakirjalla sellaista ajoneuvoa tai ajoneuvoyhdistelmää, jota vastaavaa ammatillista koulutusta ja perustason ammattipätevyyttä hän suorittaa.”

Ehdotamme lausetta muutettavaksi: ”… oikeutettu kuljettamaan sellaisia ajoneuvoja tai ajoneuvoyhdistelmiä, joiden ajo-oikeus hänellä on.”

Mielestämme kuljetusalan työtehtävien moninaisuuden ja alan liikkuvuuden kannalta ei ole perusteltua rajata ajo-oikeutta toteutettavan koulutuksen mukaan.

11 § Opettajaa ja opetuksesta vastaavaa johtajaa koskevat vaatimukset

”Jatkokoulutuksessa voidaan hyväksyä myös muu annettavaan koulutukseen soveltuva pedagoginen pätevyys, kuten työpaikkaohjaajan koulutus.”

Työpaikkaohjaaja ei ole pedagoginen pätevyys.

Ehdotamme lausetta muutettavaksi: ”Jatkokoulutuksessa voidaan hyväksyä myös muu perehtyneisyys oppimiseen ja ohjaukseen, kuten työpaikkaohjaajakoulutuksen suorittaminen tai on toiminut vähintään kolme vuotta työpaikkaohjaajana.”

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Veli-Matti Lamppu
pääekonomisti johtaja