22.10.2019 klo 16:50
Lausunto

Komission tiedonanto; Kohti parempaa rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämisen sääntelyn täytäntöönpanoa

Eduskunnan talousvaliokunta

Euroopan komissio antoi heinäkuussa 2019 tiedonannon ja neljä arviointiraporttia, jotka koskevat sisämarkkinoihin vaikuttavien rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskien arviointia, EU:n pankkisektorilla paljastuneita rahanpesutapauksia, eurooppalaisten rahanpesun selvittelykeskusten yhteistyötä ja keskitettyjen pankkitilirekisterien yhteen liittämistä.

ECOFIN-neuvostossa käsiteltiin lokakuussa 2019 tilannekatsaus rahanpesun estämisen toimintasuunnitelman toimeenpanosta. Samassa yhteydessä komissio esitteli edellä mainitut arviointiraporttinsa. Suomen tavoitteena on, että ECOFIN-neuvostossa 5.12.2019 hyväksytään päätelmät rahanpesusääntelyn strategisista tavoitteista.

Komission tiedonantoon ei sisälly ehdotuksia unionin lainsäädännön muuttamisesta. Tarkoituksena kuitenkin on, että neuvosto antaa joulukuussa linjauksensa keskeisistä sääntelykysymyksistä komission myöhempien lainsäädäntöehdotusten pohjaksi.

Keskeiset huomiot

Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä edistää toimia rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi. Katsomme kuitenkin, että rahanpesun vastaisia toimia voidaan tarvittaessa tehostaa voimassa olevan sääntelyn mahdollistamien toimintamallien ja -tapojen avulla.

Mielestämme mahdollista lisäsääntelyn tarvetta tulee arvioida kriittisesti ottaen huomioon jo annetut EU-säädökset ja niiden mahdollistamat toimet. Jos uusi sääntely nähdään tarpeelliseksi, sen valmistelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota vaikutustenarviointiin. Sääntelyä ei tule antaa varmuuden vuoksi.

Katsomme, että ensisijaisesti tiedonvaihtoa kehittämällä on mahdollista puuttua tehokkaasti havaittuihin ongelmiin. Korostamme kuitenkin, että tietojenvaihto on suunniteltava huolella, ottaen huomioon tietosuojasääntely.

Suhtaudumme varauksellisesti siihen, että rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjuntaan liittyvät toimet ja niiden taloudelliset vaikutukset liitetään kansallisesti suoraan julkisen talouden suunnitelmaan tai vuoden 2020 talousarvioehdotuksen valmisteluun.

Suomen Yrittäjät

Petri Malinen
ekonomisti