15.6.2021 klo 14:51
Lausunto

Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi oppilas- ja opiskelijahuoltolain muuttamisesta

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Suomen Yrittäjät kiittää opetus- ja kulttuuriministeriötä mahdollisuudesta lausua näkemyksemme luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi oppilas- ja opiskelijahuoltolain muuttamisesta.

Esityksen tavoitteena on, että yhteisöllisen opiskeluhuollon ennaltaehkäisevä tuki sekä yksilökohtaisen opiskeluhuollon varhainen apu ja tuki olisi kaikkien oppilaiden ja opiskelijoiden saatavilla yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Tasa-arvoisesti saatavilla ja tasalaatuisella opiskeluhuollolla edistettäisiin lapsen ja nuoren oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä ehkäistäisiin ongelmien syntymistä esimerkiksi koulukiusaamista estävillä toimenpiteillä. Vahvistamalla opiskeluhuollon henkilöstöresursseja voitaisiin tarjota oppilaille valmiuksia siirtyä perusopetuksesta ja toiselle asteelle ja suoriutua toisen asteen koulutuksesta.

Pidämme tavoitetta tärkeänä. Tuen tarve on kasvanut sekä perusopetuksessa että toisella asteella ja varsinkin ammatillisella toisella asteella on oikea-aikaisella ja riittävällä opiskelijahuollolla suuri merkitys opintojen edistymisessä ja keskeyttämisten ehkäisyssä. Resursoinnissa ja palvelujen suuntaamisessa on mahdollistettava opiskelijahuollon palveluiden saatavuus erilaisissa oppimisympäristöissä ja niiden tuottamisessa on voitava hyödyntää myös yksityisiä palveluntuottajia, joiden avulla opiskeluhuoltoon saadaan ajallista ja toiminnallista joustoa.

Suomen Yrittäjät

Mika Kuismanen Marja Vartiainen

pääekonomisti koulutusasioiden asiantuntija