Etsi

Emergency banner

Koronainfo yrittäjälle: yrittajat.fi/korona

Tiedote

Vain kolmasosa yrittäjistä naisia – yksi muutos saattaisi auttaa 

Vain kolmannes yrittäjistä on naisia. Yksi syy naisten aliedustukseen voi olla se, että yrittäjä-äitien on erittäin vaikea pitää perhevapaita. – Tähän tarvitaan muutos, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Tänään vietetään naisten päivää. 

Yrittäjät ovat selvästi miesvaltaisempaa joukkoa kuin palkansaajat, kertoo Tilastokeskus: Vain joka kolmas yrittäjä oli nainen vuonna 2017. 

– Yrittäjyyden ei pidä olla sukupuolesta kiinni. Esteet naisten yrittäjyyden tieltä pitää purkaa nopeasti, Pentikäinen vaatii. 

Eduskuntavaalien jälkeen valittava hallitus joutuu varmasti tarttumaan uudestaan perhevapaauudistukseen, joka törmäsi seinään tällä vaalikaudella.  

– Siinä on poliitikoilla erinomainen mahdollisuus edistää tasa-arvoa: perhevapaauudistus on tehtävä niin, että myös yrittäjät pystyvät oikeasti pitämään perhevapaansa.  

Pentikäinen on naisten päivänä Pirkanmaalla Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -vaalikiertueella

Yrittäjä-äidit eivät pysty pitämään perhevapaitaan 

Suomen Yrittäjien syksyllä 2016 tekemään Yrittäjän sosiaaliturvakyselyyn vastanneista yrittäjävanhemmista vain noin puolet ilmoitti pitäneensä perhevapaata lapsensa syntymän tai adoption yhteydessä. Yrittäjä-äideistä vapaata oli kyennyt pitämään kuusi kymmenestä ja isistä vajaa puolet. 

– Vaikka yrittäjillä on oikeus vanhempainpäivärahoihin, he eivät pysty pitämään perhevapaita. Tämä ei ole tasa-arvoista, Pentikäinen korostaa. 

Pentikäisen mukaan tulevien päättäjien pitää joustavoittaa järjestelmää.  

– Päivärahapäivät pitää voida jakaa useampaan jaksoon ja nykyistä pidemmälle ajanjaksolle. 

Pentikäinen nosti asian esiin naisten päivänä Pirkanmaalla, jonne hän saapui yrittäjäjärjestön Kasva Suomi -vaalikiertueella. Lapista Helsinkiin ulottuvalla kiertueella Yrittäjät yhdistävät paikalliset ehdokkaat, yrittäjät ja muut äänestäjät keskustelemaan siitä, miten Suomeen saadaan lisää talouskasvua ja hyvinvointia.  

 

Lisätietoja:  

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, p. 040 504 1944 

Katso Kasva Suomi -vaalikiertueen aikataulu täältä.

Lue Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -vaalitavoitteet täältä.