28.8.2006 klo 09:53
Tiedote

Hallituksen esitys puitelaiksi jäi torsoksi – vahva irtisanomissuoja heikentää tehokkuusetuja

Valtioneuvosto hyväksyi kesäkuussa kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevan puitelain. Valtioneuvosto korosti, että kyseessä on poliittinen sopimus, vaikka siitä käytetäänkin nimitystä laki. Pitkään odotettu puitelaki kutistui varsin laihaksi sopimukseksi hankkeen edistämisestä ja tavoitteista, Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Wuorinen totesi Nilsiässä pidetyssä järjestön aluekehitystyöryhmän kutsuseminaarissa.

Puitelaissa hallituspuolueet sopivat kuntauudistuksen periaatteista ja aikataulusta.
Tavoitteena on, että uusi kuntarakenne muodostuisi työssäkäyntialueista tai muista vastaavista toiminnallisista kokonaisuuksista. Puitelaki sisältää sekä kannusteita että velvoitteita kuntien yhteistyön tiivistämiseen ja kuntaliitoksiin. Esityksessä tarjotaan siten keppiä ja porkkanaa kuntien palvelurakenteen kehittämiselle ja yhdistymisille, kuvaa varapuheenjohtaja Wuorinen.

Elinkeinotoiminnan kehittäminen unohtui puitelaista

Lain tarkoituksessa korostetaan aivan oikein kuntien palvelutuotannon ja organisoinnin kehittämistarvetta. Yritystoiminnan toimintaedellytysten parantaminen on jäänyt puitelaissa ja sen tavoitteissa mainitsematta. Vain kannattavan yritystoiminnan myötä voidaan luoda uusia työpaikkoja sekä parantaa kuntien taloudellista asemaa, muistuttaa Wuorinen. Puitelakiin olisikin pitänyt sisällyttää yritystoiminnan edellytyksiä ja avoimia markkinoita tukevia elementtejä, kuten tilaaja- ja tuottajamallien ja palvelusetelijärjestelmien hyödyntäminen kuntien palvelutuotannossa. Lisäämällä kilpailua ja yritysten palvelutarjontaa kuntien palveluissa on saavutettavissa tavoiteltuja kustannussäästöjä, toteaa Wuorinen.

Irtisanomissuoja ihmetyttää

Lakiin sisällytetty henkilöstöä koskeva viiden vuoden irtisanomissuoja on yritysmaailmassa täysin vieras ajatus, väittää Wuorinen.
– Tulisiko esimerkiksi viiden kunnan yhtyessä uuteen kokonaisuuteen palkata viisi kunnaninsinööriä, perusturva-, hallinto-, talous-ja koulutoimenjohtajaa. Irtisanomiskielto johtaa monissa tapauksissa yliorganisoitumiseen ja estää siten tehokkuushyötyjen saavuttamisen. Hallinnolliset päällekkäisyydet uhkaavat syödä kuntien yhteistyön tehostumisesta saatavan hyödyn.

Lisätietoja: Varapuheenjohtaja Jarkko Wuorinen, p. 0500 692 186