29.10.2004 klo 09:57
Tiedote

Kiinteistöjen hintakehitys tasoittuu

Suomalaisissa kasvukeskuksissa viime vuosina koettu asuntohintojen reipas nousuvauhti olisi loiventumassa, käymässä entistä tasaisemmaksi ja joissakin tapauksissa voidaan nähdä myös hintojen lievää laskua. Näin arvioi Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto. Suomen Yrittäjien arvioiden mukaan asuntomarkkinoihin kohdistuu tällä hetkellä riskejä, mutta mikäli talouskehitys pysyy hyvänä eikä työttömyys lisäänny oleellisesti, hintataso ei lähde oleelliseen laskuun.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto toteutti syksyllä 2004 jäsenistölleen markkinaennustekyselyn, jossa tiedusteltiin välittäjien näkemystä asuntokauppojen määrän ja toteutuvan hintatason kehityksestä sekä asunnon vuokrausten määrän ja vuokrahintatason kehityksestä 1.3.2005 mennessä.

Ylivoimainen enemmistö kyselyyn vastanneista 100 välitysyrityksestä uskoo kauppamäärien (=yhteensä 75 %) ja hintatason (= yhteensä 81 %) pysyvän edelleen joko ennallaan tai kasvavan. Välittäjien usko kauppamäärien ja hintatason nousuun on hieman vähentynyt ja vastaavasti odotukset kauppamäärien ja hintatason laskusta ovat jonkin verran lisääntyneet.

Kyselyn tulos ja sitä tukevat syventävät haastattelut antavat perusteita ennakoida, että etenkin suomalaisissa kasvukeskuksissa viime vuosina koettu asuntohintojen reipas nousuvauhti olisi loiventumassa, käymässä entistä tasaisemmaksi ja joissakin tapauksissa voidaan nähdä myös hintojen lievää laskua.

Historiallisen alhainen korkotaso, vahvana jatkuva kuluttajien luottamus oman talouden kehittymiseen, maassamme edelleen vilkkaana jatkuva muuttoliike, sekä ihmisten jatkuva tarve asumisen laadun parantamiseen ovat tekijöitä, jotka tukevat asuntomarkkinoiden myönteistä perusvirettä ja hyvää kaupankäyntitahtia myös lähikuukausina.

Suomen Yrittäjien arvioiden mukaan asuntomarkkinoihin kohdistuu tällä hetkellä riskejä, mutta mikäli talouskehitys pysyy hyvänä eikä työttömyys lisäänny oleellisesti, hintataso ei lähde oleelliseen laskuun. On syytä kuitenkin muistaa, että kotitalouksien velanhoitomenot ovat nousseet korkealle tasolle kuten myös asuntojen hinnat. Riskien toteutumisen välttämiseksi maan hallituksen olisi toteutettava kannustavaa veropolitiikkaa, joka tukee sekä kuluttajien ostovoimaa että mahdollistaa yrityksille palkata uusia työntekijöitä. Tämä tarkoittaisi sekä ansiotuloverotuksen että työn sivukulujen keventämistä.

TARJONTAA RUNSAASTI – MYYNTIAJOISSA PIDENTYMISTÄ

SKVL:n keräämien tietojen mukaan asuntojen myyntiajat ovat viime aikoina jonkin verran pidentyneet koko maassa. Alkuvuonna myyntiajat olivat keskimäärin 7-8 viikkoa. Myyntiaikojen pidentymisen yksi merkittävä syy on useita vuosia jatkunut myönteinen asuntojen hintakehitys, joka on viime aikoina houkutellut myyjiä realisoimaan syntynyttä arvonnousua ja vaihtamaan uuteen asuntoon. Markkinoilla on näin runsaasti tarjontaa, jonka purkaminen vie oman aikansa. Oman tekijänsä tarjonnassa tuo vilkas uudisasuntokauppa sekä institutionaalisten sijoittajien toteuttamat vuokra-asuntojen myynnit.

Runsaan tarjonnan tilanteessa on tyypillistä se, että asunnon ostajilla on entistä paremmin varaa valita mieleisensä asunto. Asumistason laatua halutaan kohentaa ja parhaiten käyvät kaupaksi hyväkuntoiset asunnot hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Kuluneen kesän aikana maamme asuntomarkkinoilla näkyi merkkejä jonkinasteisesta kysynnän hiipumisesta. Ilmiö on osoittautunut tilapäiseksi: lomien jälkeen asuntokauppa on lähtenyt jälleen vilkkaasti liikkeelle ja käy vilkkaana erityisesti maamme kasvukeskuksissa lähiympäristöineen. Erityistekijät – kuten uuden ydinvoimalan rakentaminen Rauman seudulle tai oikoradan rakentaminen Lahteen – ovat synnyttäneet asuntomarkkinoille tilanteita, jotka näkyvät asuntojen lisääntyneenä kysyntänä ja hintapiikkeinä.

Asuntohintojen kehityksessä on nähtävissä merkittäviä alueellisia eroja. Myös markkinoiden sisällä on osamarkkinoita, joilla on omat erityispiirteensä. Esimerkiksi ns. arvoasuntojen kauppaan lainarahan edullisella hinnalla ei ole juurikaan vaikutusta: arvoasuntokaupat tehdään hyvin pitkälle ilman pankkien apua.

Kasvukeskuksiin suuntautuvan muuttoliikkeen ja asuntohintojen nousun kääntöpuolena on nähtävissä väestöään menettävien haja-asutusalueiden päinvastainen hintakehitys ja kiinteistöjen arvon lasku.

ASUNTOKAUPPOJEN MÄÄRÄT (Kiinteistönvälittäjien arvio maaliskuuhun 2005 mennessä):

Kaikista vastanneista 60 % arvioi toteutuvien asuntokauppojen määrän pysyvän ennallaan. Viime keväänä tällä kannalla oli 70 % vastaajista ja vuosi sitten syksyllä 80 % vastaajista. Kauppamäärien kasvuun uskoi 15 %, kun keväällä 25 % välittäjistä oli tätä mieltä. Kauppamäärien laskuun uskoi nyt 25 % välittäjistä. Keväällä laskua ennakoivien osuus oli 5 % ja vuosi sitten syksyllä 7 % vastanneista.

ASUNTOJEN HINTATASO (Kiinteistönvälittäjien arvio maaliskuuhun 2005 mennessä):

Usko hintatason ennallaan pysymiseen oli kasvanut. Hintatason ennallaan pysymiseen uskoi nyt 69 %, kun vastaavat luvut keväällä ja viime syksynä olivat 56 % ja 50 %.

Hintatason nousua eivät välittäjät pidä lähikuukausina kovin todennäköisenä, sillä hintatason nousuun uskoi 12 % vastanneista. Keväällä nousua ennusti vielä liki 40 % välittäjistä.

Hintatason laskuun uskovien määrä on lisääntynyt yhtä paljon kuin hintojen ennallaan pysymiseen uskovien määrä: hintatason laskuun uskoi nyt 19 % vastanneista. Keväällä laskuun uskoi vain 6 % vastaajista.

Kaikista kyselyyn vastanneista välittäjistä 72 % arvioi asuntojen vuokrausten määrän pysyvän ennallaan. Vastaajista 16 % arvioi vuokrausten määrän laskevan ja 2 % nousevan. Vuokrahintatason uskoi 70 % vastanneista pysyvän ennallaan. Välittäjistä 22% uskoi vuokrahintatasossa tapahtuvan laskua ja 8 % nousua.

Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto (SKVL) ja liiton jäsenten muodostama Asuntoverkko-ryhmä on Suomen suurin kiinteistönvälittäjäryhmittymänä. Liiton jäsentoimistot tekivät vuoden 2003 aikana yhteensä 26.888 asunto- ja kiinteistökauppaa, joiden yhteisarvo oli noin 2,8 miljardia euroa. Näillä määrillä liiton jäsenet edustavat arviolta vajaata 40 prosentin osuutta kaikkien kiinteistönvälittäjien kaupoista Suomessa. SKVL on Suomen Yrittäjien jäsenjärjestö.

Lisätietoja: Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry.

SKVL:n puheenjohtaja
Saara Murtovaara
p. 040-7644317
donne@co.inet.fi

SKVL:n toimitusjohtaja
Jukka Malila p. 050-5112100
jukka.malila@asuntoverkko.com

SKVL:n tilastovaliokunnan puheenjohtaja
Kauko Koskinen p. 09- 351 1155,
kauko.koskinen@lkvkaukokoskinen.fi

Suomen Yrittäjät: Viestintäpäällikkö Petri Nieminen, p. 050 547 7495

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952, Raija-Liisa Konkola