22.4.2008 klo 14:05
Tiedote

Loviisaan kaavaillun uuden ydinvoimayksikön lauhdelämpö pääkaupunkiseudun lämmittämiseen

Suomen Yrittäjien mielestä Loviisan Hästholmenin saarelle mahdollisesti tulevan kolmannen voimalaitosyksikön lauhdelämpö tulee käyttää kaukolämmön tuottamiseen pääkaupunkiseudulle. Lauhdeveden siirtoa varten olisi rakennettava lämpötunneli Loviisasta Helsinkiin.

Suomen Yrittäjien arvion mukaan laitoksen jäähdytysveden käyttäminen kaukolämmön tuotantoon olisi merkittävä ilmastopoliittinen teko. Ilmaisen jäähdytysveden vastapainona on lämpötunnelin rakentamisen ja ylläpidon aiheuttamat kustannukset, jotka pitää selvittää.

Uuden voimalaitosyksikön reaktori olisi kevytvesireaktori, tyypiltään joko kiehutus- tai painevesireaktori. Sen lämpöteho olisi 2.800-4600 MW. Fortum Power and Heat Oy suunnitelmien mukaan voimalaitoksen rakentaminen aloitettaisiin vuonna 2012 ja se otettaisiin käyttöön vuonna 2018. Laitoksen suunnitelluksi käyttöiäksi on arvioitu 60 vuotta. Uuden yksikön rakentaminen edellyttäisi Loviisan voimalaitoksen raakaveden hankintajärjestelmän uusimista, jätevedenpuhdistamon laajentamista sekä merikuljetuksia varten tarkoitetun lastausalueen rakentamista.

Loviisan ydinvoimalan kolmatta yksikköä koskevasta YVA-selvityksestä antamassaan lausunnossa Suomen Yrittäjät toteaa, että ydinvoiman lisärakentaminen on perusteltua, koska ydinvoimasta ei synny hiilidioksidipäästöjä. Selvityksessä on sivuttu myös mahdollisuutta käyttää jäähdytysvettä kaukolämmön tuotantoon. Siinä todetaan, että yksikkö voidaan rakentaa siten, että yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto on mahdollista. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto ei kuitenkaan ole yksin yhtiön päätettävissä, sillä se vaatii yhteistyökumppaneita, jotka sitoutuvat hankkeeseen. Jäähdytysvedessä olevan lämmön määrä on niin suuri, että sitä voitaisiin hyödyntää lähinnä pääkaupunkiseudulla, mikä edellyttäisi 80 km:n pituisen lämpötunnelin rakentamista. Tämän ympäristövaikutuksia raportissa ei ole selvitetty, koska se ei välittömästi liity yhtiön hakemaan hankelupaan.

Suomen Yrittäjien näkemyksen mukaan yksikön jäähdytysveden käytöllä voitaisiin korvata merkittävästi pääkaupunkiseudulla osin hiilellä tuotettavaa lämpöä, mikä parantaisi huomattavasti Suomen edellytyksiä saavuttaa asetetut tavoitteet hiilidioksidipäästöjen supistamisessa.

Pääkaupunkiseudun kaukolämmön tarpeen on arvioitu olevan noin 11 TWh vuodessa. Tämä vastaisi 1260 MW:n keskimääräistä kaukolämpötehoa. Uuden suunnitteilla olevan voimalan kaukolämpöteho olisi 1200 MW. Kaukolämmön käyttö nostaisi merkittävästi uuden laitoksen kokonaishyötysuhdetta. Pelkästään sähköntuotannossa sen on arvioitu olevan 35-40 % ja nousevan kaukolämmön yhteistuotannon kanssa lähemmäksi 60 %:ia. Lupaehdoissa tulee edellyttää laitoksen rakentamista siten, että tällainen lämmön käyttö on teknisesti mahdollista. Luontevaa olisi edellyttää, että jäähdytysveden lämpö on käytettävä hyväksi kaukolämmön tuotannossa heti yksikön käynnistyessä. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että yhtiön tulee ennen rakentamista saada mukaan yhteistyökumppanit kaukolämmön tuottamiseen.

Fortum Power and Heat Oy on käynnistänyt keväällä 2007 ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) Loviisan Hästholmenin saarella sijaitsevan ydinvoimalaitoksensa laajentamisesta kolmannella voimalaitosyksiköllä. Yhtiö on jättänyt ympäristövaikutusten arviointinsa työ- ja elinkeinoministeriölle, joka on pyytänyt lausuntoa mm. Suomen Yrittäjiltä tästä ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

Lisätietoja: Suomen Yrittäjät, johtaja Risto Suominen, johtaja, p. (09) 2292 2932, 0500 417 889

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952, Raija-Liisa Konkola