31.3.2005 klo 11:20
Tiedote

Pk-yritykset uskovat kasvun jatkuvan

Pk-yritykset odottavat suhdannetilanteen pysyvän hyvänä ja liikevaihdon kas-vun jatkuvan melko vahvana seuraavan vuoden aikana. Samalla yritykset ai-kovat palkata lisää työvoimaa. Erityisesti teollisuudessa sekä rakentamissa suunnitellaan nyt henkilökunnan lisäystä.

Koska valtaosa uusista työpaikoista on syntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana juuri pk-yrityksiin, hyvät suhdanneodotukset ja vahvistuneet aikeet pal-kata lisää henkilöstöä ennakoivat myös kokonaisuutena hyvää työllisyyskehi-tystä.

Suomen Yrittäjien ja Finnveran tekemän pk-yritysbarometrin mukaan yritykset odottavat investointien kasvun kuitenkin hidastuvan seuraavan vuoden aika-na, mikä saattaa ennakoida kasvunäkymien heikkenemistä pidemmällä aika-välillä. Eniten koko yrityssektorin investointiodotusten vaimentumiseen vaikut-taa palveluyritysten näkymien heikentyminen.

Kokonaisuutena kasvunäkymät ovat pysytelleet kuitenkin edelleen valoisina kaikilla toimialoilla. Optimistisimmin tulevaisuuteen suhtautuvat nuoret, kasvu-hakuiset ja yli 50 henkilöä työllistävät yritykset.

Pk-yrityksistä vain kahdeksan prosenttia pyrkii kasvamaan voimakkaasti. Vah-vimmat kasvuhalut löytyvät uusista, yli 20 henkilöä työllistävistä yrityksistä. Selvästi tärkeimmät kasvun keinot osat ovat uusien tuotteiden kehittäminen, myynnin ja markkinoinnin lisääminen sekä verkostoituminen.

Kasvuhakuisista yrityksistä runsas neljännes pyrkii kasvattamaan liikevaihto-aan vähintään 20 prosenttia vuodessa seuraavan kolmen vuoden aikana. Eri-tyisesti pienimmillä ja vuoden 2000 jälkeen perustetuilla yrityksillä on aggres-siiviset liikevaihtotavoitteet.

Lähes viidennes kasvuhakuisista yrityksistä uskoo henkilökuntansa kasvavan yli 20 prosenttia vuosittain. Samaan aikaan jopa neljännes kasvuhakuisista yrityksistä ei kuitenkaan suunnittele lainkaan lisärekrytointeja.

Kasvuhaluttomista yrityksistä lähes kolme neljästä ilmoitti yrityksen nykyisen koon olevan sopiva. Vastaajista 15 prosenttia nimesi kireän kilpailutilanteen ja 10 prosenttia riittämättömän kysynnän kasvuhaluttomuutensa syyksi. Myös korkeat työkustannukset ja työvoiman heikko saatavuus koettiin, paitsi kas-vun, myös työllistämisen jarruiksi.

Rahoitusaseman odotetaan yhä vahvistuvan

Vahvana jatkuva liikevaihdon kasvu ja maltilliset investointihalut kohentavat pk-yritysten kannattavuutta. Tämän seurauksena yritykset odottavat myös va-kavaraisuutensa kohenevan kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle pk-yritysbarometrin historiassa.

Pk-yrityksistä lähes 30 prosenttia oli ottanut viimeisen vuoden aikana uutta ul-koista rahoitusta, mikä on selvästi korkeampi osuus kuin viime syksyn tiedus-telussa. Lähes 80 prosenttia uudesta ulkoisesta rahoituksesta hankittiin pan-keista.

Finnveran osuus uudesta rahoituksesta oli puolestaan 15 prosenttia, mikä on hieman suurempi kuin sen asiakasosuus.

Ulkoisesta rahoituksesta yli puolet on otettu kone- ja laiteinvestointien hank-kimiseen. Samaan aikaan niiden yritysten osuus, jotka ovat turvautuneet ul-koiseen rahoitukseen käyttöpääoman hankkimiseksi, on lisääntynyt selvästi runsaaseen neljännekseen. Käyttöpääomaksi ulkoista pääomaa otettiin taval-lisimmin kaupassa.

Pääkaupaunkiseudulla kovin vauhti

Alueellisesti yritysten suhdanne näkymissä ei ole suuria eroja. Positiivisimmin tulevaisuuteen suhtautuvat kuitenkin nyt eteläsuomalaiset yritykset. Pohjois-Suomessa pk-yritysten suhdanneodotukset ovat muuta maata heikommat.

Pääkaupunkiseudulla liki kaksi kolmesta pk-yrityksestä uskoo liikevaihdon kasvavan tulevan vuoden aikana ja joka kolmas pääkaupunkiseudun yritys ai-koo palkata lisää henkilöstöä. Muualla Suomessa noin puolet yrityksistä uskoo liikevaihdon kasvavan ja joka viides aikoo palkata lisää henkilökuntaa kuluvan vuoden aikana.

Suomen Yrittäjien ja Finnveran Barometriin vastasi tammi-maaliskuun aikana lähes 3 500 pk-yritystä.

Tästä linkistä: Pk-yritysbarometri, kevät 2005

Lue tiedote: Suomen Yrittäjät patistaa hallitusta sivukululeikkauksiin
Lue tiedote: Pk-yrityksillä edelleen vaikeuksia kasvun rahoittamisessa

Lisätietoja:
Pääekonomisti Jarkko Soikkeli, Suomen Yrittäjät, p. 09) 229 229 28
Viestintäpäällikkö Petri Nieminen, Suomen Yrittäjät, p. 050 547 7495

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952, Raija-Liisa Konkola