16.8.2016 klo 12:06
Tiedote

Suomen Yrittäjien työvaliokunta: Työllisyyden vuoksi tarvitaan muutoksia työmarkkinoille ja yritysverotukseen

– Jotta saamme aikaan kestävää kasvua ja työpaikkoja, hallituksen on pidettävä ohjelmastaan kiinni ja tehtävä välttämättömät uudistukset työmarkkinoiden toimintaan ja yritysverotukseen. Nyt tehdyt toimet eivät riitä. Niillä ei saada Suomeen riittävästi kasvua ja työpaikkoja, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Talouskasvu on lähtenyt Suomessa käyntiin, mutta valitettavan hitaasti. Kun ulkomaankauppa ei vedä ja maailmatalouden kasvu hiipuu, tulee kiinnittää erityistä huomiota vahvana kasvun lähteenä toimiviin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

Suomen Yrittäjien hallituksen työvaliokunta keskusteli kokouksessaan tiistaina maan hallituksen tulevasta budjettiriihestä. Työvaliokunta on erittäin tyytyväinen siihen, että valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä vuodelle 2017 on mukana Suomen Yrittäjien pitkään ajamat yrittäjävähennys ja maksuperusteinen arvonlisäverotus. Ne ovat tärkeitä etenkin yksinyrittäjille.

Työvaliokunta totesi, että vaikka monet hallituksen talouspolitiikan linjaukset ovat tukeneet yrittäjyyttä ja pk-yrityksiä, erityisesti kasvua ja työllisyyttä edistäviä sekä julkista sektoria tehostavia toimia tarvitaan.

Verokannusteet kasvun lisäämiseksi

Yritysverotuksen myöhentäminen tai investointeihin kannustava varaus edistäisivät investointeja ja työllisyyttä. Suomen Yrittäjät esittää yritysverotukseen laajapohjaista ja joustavaa investointi- ja toimintavarausta, joka voisi olla askel kohti pidemmälle menevää rakenneuudistusta yritysverotuksen myöhentämiseksi.

– Varaus olisi tärkeä, jos hallitus aikoo saavuttaa työllisyystavoitteensa. Varausmahdollisuus palvelee samaa tavoitetta kuin verotuksen myöhentäminen Viron veromallin tyyppisesti, sillä molemmissa on kyse verotuksen jaksotuksesta, Mäkynen sanoo.

Joustavalla varauksella haetaan yrityksille tarpeellista käyttöpääomaa. Kun yritys tekee tuloksesta esimerkiksi 30 prosentin varauksen, verotusta voidaan lykätä ja purkaa varausta joustavasti investointeihin, palkkoihin, tuotekehityskuluihin ja muihin kuluihin. Joustava varaus on hyödyllinen myös nykyisen tappiontasauksen täydentäjä. Varauksella voisi edistää pienten yritysten rekrytointeja, kun ensimmäisen työntekijän palkkauskulut voisi purkaa varauksesta korotettuna. Kun varaus tehdään, sitä ei pidä rahoittaa korottamalla muita veroja, koska se söisi varauksen tuoman kasvunosteen.

Jos päätöstä investointi- ja toimintavarauksesta ei pystytä tekemään budjettiriihessä, siihen on syytä palata välittömästi, kun tekeillä olevat veroselvitykset ovat valmistuneet.

– Suomalaisen yrittäjyyden kannalta on olennaista, että suomalainen yritysverojärjestelmä on kansainvälisesti kilpailukykyinen ja tukee yritysten kasvua sekä omistajuutta, Mäkynen sanoo.

Rakennemuutoksella uusia työpaikkoja

Suomi kärsii maailman jäykimmästä palkanmuodostuksesta ja työehtojen sääntelystä. Jos hallitus todella haluaa toteuttaa hallitusohjelmaansa kirjatun työllisyystavoitteen, työelämän sääntelyä on uudistettava niin, että työmarkkinoiden toimintatapa muuttuu.

Kannustinloukkujen purku ja päivähoitomaksujen arvioiminen on tärkeää, mutta niiden teho jää vajaaksi, jos työmarkkinoille ei saada lisää kilpailua ja dynamiikkaa. Suomen Yrittäjien mukaan päivähoitomaksujen mahdollinen noston peruminen tai alennus on myös toteuttava niin, ettei se kiristä kunnallisveroja ja Suomen jo kestämättömän korkeaa kokonaisveroastetta.

– Työehdoista kuten palkkauksesta, työajasta ja siihen liittyvistä korvauksista sopimisen painopistettä on lainsäädäntömuutosten avulla siirrettävä työpaikoille. Lisäksi on kannustettava pk-yritysten työllistämistä helpottamalla henkilöperusteisia irtisanomisia. Myös esimerkiksi sunnuntain tuplakorvauksia koskevaa lainsäädäntöä pitää uskaltaa muuttaa, Mäkynen sanoo.

Vastaavilla työmarkkinoiden rakenneuudistuksilla Suomen keskeiset kilpailijamaat, kuten Saksa, ovat parantaneet työllisyyttä ja alentaneet rakenteellista työttömyyttä merkittävästi. Työmarkkinoiden uudistus on edellytys sille, että jättityöttömyys saadaan nujerretuksi ja Suomen julkinen talous tasapainoon.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, Suomen Yrittäjät, p. 0400 364 791, jyrki.makynen@yrittajat.fi
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi