17.10.2006 klo 09:57
Tiedote

Työmarkkinoiden ongelmiin tartuttava ripeästi

Työvoiman saatavuuspulmat haittaavat yhä enemmän yritysten kasvua. Samaan aikaan maassa vallitsee alenevasta kehityksestä huolimatta edelleen liian korkea työttömyys. Molempien ongelmien hoitamiseksi tarvitaan voimakkaita toimia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus toteaa.

Maamme pk-yrityksistä jopa 72 prosenttia arvioi, että niillä on työllistämistarpeita lähitulevaisuudessa, mutta työvoiman löytämisessä on koko ajan suurempia ongelmia, Järventaus sanoo.

– Puute työvoimasta alkaa muodostua yrityksille laajentumisen esteeksi. Yhteiskunnan järjestelmät eivät toimi läheskään tyydyttävällä tavalla, kun suuri joukko suomalaisia on työttöminä eläen tukien varassa, samalla kun yrityksissä tarvittaisiin työvoimaa ja työtä on tarjolla.

Tilanteen korjaamiseksi tukijärjestelmiä on uudistettava niin, että palkkatyöhön menemisen seurauksena henkilön käytettävissä olevat tulot kasvavat selvästi, Järventaus vaatii.

– Olisi ehkä siedettävä nykyistä enemmän sellaisiakin tilanteita, että työttömänä oleva ja hänen perheensä voisivat henkilön työllistyessä saada jonkin aikaa tukea samanaikaisesti palkkatulon kanssa.

Järventauksen mukaan työhallinnon työnvälityskäytäntöihin on saatava lisää tehoa, jotta suomalaista tuotantoa ei jäisi syntymättä työvoimapulan vuoksi.

– Työhallinnon sähköisiä verkkopalveluita on mahdollista kehittää nopeastikin. Nykyisin aivan liian pienellä käytöllä olevaa cv-nettipalvelua voitaisiin laajentaa tuntuvasti siten, että työnhakijan sijasta työhallinnon virkailijat kirjoittavat lähtökohtaisesti jokaisen työttömän työnhakijan työhistoriaa ja osaamista koskevat tiedot cv-nettiin. Internetistä työnantajat voisivat omatoimisesti seuloa tarvitsemiaan työntekijöitä. Jos katsotaan, että tietojen saattaminen työnantajien käyttöön voi loukata työttömänä olevan henkilön yksityisyyttä, työnhakijalle voitaisiin antaa oikeus kieltää itseään koskevien tietojen ilmoittaminen tällä tavoin työnantajille.

Työllistämistä helpotettava

Työnantajavelvoitteiden keventämisellä on suorat vaikutukset työllistymisen lisääntymiseen pk-yrityksissä. Korkeat työvoimakustannukset ovat erityisesti pienten yritysten kasvulle ja kehittämiselle kynnys, Järventaus sanoo.

– Yritysten maksamat sosiaalivakuutusmaksut, jotka ovat keskimäärin 23 prosenttia palkasta, koetaan pienissä yrityksissä työllistämisen merkittäväksi esteeksi.

Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen kynnys on yksinyrittäjälle erityisen korkea, Järventaus painottaa.

– Lisähenkilön palkkaaminen saattaa kuitenkin olla välttämätöntä yrityksen kasvulle ja yksinyrittäjän usein kohtuuttoman suuren työtaakan helpottamiseksi. Työllistämiseen liittyvän riskin kompensoimiseksi tulisikin työvoimakustannuksiin kohdentaa merkittävä helpotus esimerkiksi ensimmäisen vuoden ajaksi.

Myös sosiaaliturvamaksuun sisältyvän kansaneläkevakuutusmaksun rakenteeseen on tehtävä vähintäänkin muutoksia. Maksuluokkien rajoja on nostettava käyttöomaisuuden realistisia arvoja vastaaviksi, Järventaus vaatii.

– Esimerkiksi yhden kuorma-auton omistava ja itsensä lisäksi yhden työntekijän työllistävä liikenneyrittäjä joutuu suorittamaan korotettua kansaneläkevakuutusmaksua. Tämä ei ole kohtuullista.

Tästä linkistä Pk-yritysbarometri 2/2006

Lisätietoja:
Suomen Yrittäjät, toimitusjohtaja Jussi Järventaus, puh. (09) 2292 2950, 050 336 0015

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952, Raija-Liisa Konkola