19.5.2009 klo 10:22
Tiedote

Uusia oikeussuojakeinoja julkisiin hankintoihin

Jatkossa virheellisiin hankintapäätöksiin ja laittomiin suorahankintoihin voidaan puuttua nykyistä tehokkaammin.

Jatkossa virheellisiin hankintapäätöksiin ja laittomiin suorahankintoihin voidaan puuttua nykyistä tehokkaammin. Oikeusministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön asettama JUHO- työryhmä on saanut välimietintönsä valmiiksi EU-hankintojen oikeussuojadirektiivin täytäntöönpanossa tarvittavista lainsäädäntötoimista.

Työryhmä ehdottaa uusia oikeussuojakeinoja EU-kynnysarvot ylittäviin hankintoihin. Nykyisten markkinaoikeuden määräämien seuraamusten lisäksi virheellisiin hankintapäätöksiin ja laittomiin suorahankintoihin voidaan puuttua jo tehdyn hankintasopimuksen tehottomaksi toteamisella, lyhentämällä sopimuskautta sekä määräämällä hankintayksikölle valtiolle menevä seuraamusmaksu.

Jatkossa hankintayksikköjen päätöksiin voidaan kohdistaa kevyempi hankintamenettelyssä tapahtuneen virheen korjaamistapa eli hankintaoikaisu. Hankintaoikaisua voitaisiin käyttää myös markkinaoikeuden toimivallan ulkopuolelle jäävissä pienhankinnoissa. Kunnallis- ja hallintovalitus kiellettäisiin ehdotuksen mukaan markkinaoikeusmenettelyn kanssa päällekkäisinä oikeussuokeinoina.

Suomen Yrittäjät osallistui JUHO- työryhmän toimintaan, mutta välimietintöön jätettiin eriävä mielipide hyvitysmaksulle asetettavasta kattosummasta sekä puitejärjestelyjen perusteella tehtäviin hankintoihin ehdotetusta valituslupajärjestelmästä.

– Välimietinnön mukaan hyvitysmaksun määrä ei saa ilman erityistä syytä ylittää jatkossa 10 prosenttia hankintasopimuksen arvosta. Voimassa olevassa hankintalaissa ei ole määrätty hyvitysmaksun enimmäismäärää ja uusi säännös ehdotetulla prosenttimäärällä tulisi laskemaan määrättävien hyvitysmaksujen euromääriä, toteaa johtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä. Hänen mukaansa hyvitysmaksukatto tulisikin poistaa tai kattomäärä kaksinkertaistaa 20 prosenttiin, jotta vakiintuneeseen markkinaoikeuden oikeuskäytäntöön ei tulisi muutosta.

Ehdotuksella pyritään lyhentämään hankinta-asioiden käsittelyaikoja selkeyttämällä tuomarikokoonpanojen käyttöedellytyksiä markkinaoikeudessa.

Välimietintö lähtee lausuntokierrokselle ja työryhmä jatkaa työskentelyä laajan lausuntokierroksen jälkeen. Uusi oikeussuojadirektiivi on määrä panna kansallisesti täytäntöön vuoden 2009 loppuun mennessä.

Työryhmän mietintö

Suomen Yrittäjät, johtaja Antti Neimala