15.5.2009 klo 15:25
Tiedote

Verotiliuudistus vaarantaa yritysten maksuvalmiuden

Suomen Yrittäjien mielestä eduskunta on vaarantamassa yritysten maksuvalmiuden määräämällä uudelle verotilille liian aikaisen eräpäivän.

Yrittäjät tyytymättömiä verotilin valmisteluun

Suomen Yrittäjien mielestä eduskunta on vaarantamassa yritysten maksuvalmiuden määräämällä uudelle verotilille liian aikaisen eräpäivän. Yrittäjät ovat esittäneet eräpäiväksi kuukauden 15. päivää yhdessä muiden veronmaksajien kanssa. Nyt verojen ja ilmoitusten eräpäiväksi on tulossa kuukauden 12. päivä. Päätöstä pidetään valitettavana.

Verotilin perustaminen on myönteinen uudistus, joka keventää yritysten hallintotaakkaan. Yritykset saavat uudistuksen jälkeen maksaa kaikki oma-aloitteiset veronsa yhdellä tilisiirrolla joka kuukausi. Pienimmille yrityksille tulee mahdollisuus tilittää verot kerran tai neljästi vuodessa.

– Jos eräpäivä olisi kuukauden puolivälissä, kuten verotiliä suunnitellessa alun perin kaavailtiin, niin myös kuukausittain laskuttavat yritykset voisivat sopeutua verotilijärjestelmään paremmin. Useat pienet- ja keskisuuret yritykset lähettävät laskunsa kuukauden lopussa maksuehtonaan 14 pv netto. Tällaisissa yrityksissä koko kuukauden kassavirta tulee sisään kuukauden puolivälissä, jolloin kuukauden 15. päivä yleisenä eräpäivänä ottaisi huomioon yritysten normaalit rahavirrat, johtaja Anna Lundén selventää.

Eduskunnan hyväksyttäväksi esitettävä eräpäivä on määritelty Verohallinnon toiveiden mukaan. Tällä halutaan varmistaa rahojen nopea siirtyminen esimerkiksi kuntien käytettäväksi. Suomen Yrittäjien mielestä kiirehtiminen on kuitenkin tarpeetonta, sillä rahojen on oltava veronsaajilla vasta kuukauden 28. päivä.

Verotilijärjestelmään on myöhemmin tarkoitus liittää työnantajamaksujen ja arvonlisäverojen lisäksi myös kaikki muut verot. Näistä esimerkkinä on yritysten ennakkoverot, joiden eräpäivä on nyt kuukauden 23. päivä. Suomen Yrittäjien mielestä eräpäivä on pakko muuttaa viimeistään silloin.

Myöhästymismaksu

Suomen Yrittäjien mielestä myös myöhästymismaksusta tulee perusteettomasti liian suuri. Myöhässä ilmoitetulle verolle on tulossa 20 prosentin vuotuisen korkokannan suuruinen myöhästymismaksu. Tämä peritään myös siinä tapauksessa, että itse vero on maksettu ajoissa. Jos ilmoitus annetaan myöhässä tai puutteellisena, myöhästymismaksu määrätään aina, eikä myöhästymisen syytä oteta huomioon. Suomen Yrittäjät on vastustanut korkeaa myöhästymismaksua, sillä se ei kannusta esimerkiksi oma-aloitteiseen virheiden korjaamiseen. Jos lisäksi vero on maksamatta, samalta ajalta verolle juoksee myös 11,5 prosentin veronlisäyskorko, mikä merkitsee yhteensä yli 30 prosentin korkoa siitä riippumatta, onko virhe tahallinen tai huolimattomuudesta johtuva vai onko kyse tulkintakysymyksestä.

– Koska suuri osa ilmoituksen myöhästymisistä johtuu muusta kuin tahallisuudesta, tämä tulisi ottaa huomioon myöhästymismaksun tasoa alentavana tekijänä. Korko voisi olla enintään samansuuruinen kuin muut verotuksen viivästysmaksut eli 11,5 %, Anna Lundén linjaa.

Veronmaksuun liittyvät laiminlyönnit johtuvat harvoin tahallisuudesta tai maksuhaluttomuudesta. Jättämällä yrittäjien esittämät muutokset huomioimatta lainsäätäjä osoittaa joustamattomuutta.

– Yrittäjien tulovirta on äärimmäisen harvoin yhtä tasainen kuin muilla tulonsaajilla. Verotuksessa tämä ei kuitenkaan näy minkäänlaisina joustoina. Virheiden oma-aloitteiseen korjaamiseen tulisi myös aina kannustaa, Anna Lunden sanoo.

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjät, johtaja Anna Lundén, p. 050 544 3928 ja veroasiantuntija Satu Grekin, p 050 550 3488