3.2.2008 klo 14:00
Tiedote

Yhteiskuntavastuunsa tunteva edelläkävijä

Yrittäjäjärjestö on yhteiskuntavastuunsa tunteva edelläkävijä, ja jonka toiminnassa nuorten panos on vahva, toimitusjohtaja Jussi Järventaus maalasi Suomen Yrittäjien järjestökuvaa puheenjohtajaseminaarissa Helsingissä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventauksen mukaan pienten ja keskikokoisten yritysten merkitys kansalaisten hyvinvoinnille tulee lähivuosina yhä tärkeämmäksi. Tästä puolestaan seuraa, että myös näitä yrityksiä edustavan järjestön yhteiskuntapoliittinen rooli on kasvussa. Kasvuprosessissaan yrittäjäjärjestön on seurattava aktiivisesti ympäristön muutoksia, ennakoitava niitä ja pyrittävä kulkemaan kehityksen kärjessä, hän totesi.

− Maailman muuttuminen merkitsee myös yrittäjäjärjestölle tarvetta jatkuvaan uudistumiseen. Nuorten saaminen entistä aktiivisemmin mukaan vahvistaa järjestön uudistumiskykyä.

Yli 460 yrittäjäaktiivin seminaarissa puhuneen Järventauksen mukaan työllistäjinä ja uudistajina yrittäjät ovat yhä tarpeellisimpia yhteiskunnalle, koska ilman heitä ei synny talouskasvua eikä toimivasta taloudesta seuraavaa kansalaisten hyvinvointia.
− Korkeasta arvostuksesta riippumatta yrittäjäkunnan on osattava kuitenkin edelleen markkinoida tahtotilansa ja tavoitteensa yhteiskuntamme muille jäsenille ja intressiryhmille.

Poliittisten päätösten vaikutusanalyysit ja seurausarviot kasvuun ja työllisyyteen ovat keskeisellä sijalla järjestön argumentaatiossa, Järventaus totesi. Se, että vain vaadimme tai haluamme muutoksia asioiden kulkuun harvoin yksin riittää, vaikka järjestön poliittinen vaikutusvalta paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti onkin hyvä. Siksi vaatimusten taustalla on löydyttävä tutkittua tietopohjaa.

Yrityskohtainen sopiminen on OK

Toimitusjohtaja Jussi Järventauksen mukaan jäsenmäärältään ylivoimaisesti suurimmalla ja työllistämisvaikutukseltaankin toiseksi suurimmalla elinkeinoelämän etujärjestöllä on nyky-yhteiskunnassa valtavajetta työmarkkinapolitiikassa.
− Suomen Yrittäjien tupopöytätavoite ei ole nyt ajankohtainen, jos tupoja ei enää tule, mutta jos sellaisiin kuitenkin myöhemmin pyritään, vaadimme yhdenvertaista kohtelua.
Tavoitteenamme on muutoinkin muuttaa suomalaista työmarkkinajärjestelmää yrittäjälle suotuisammaksi lisäämällä mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen, Järventaus jatkoi.
− Työelämän pelisääntöjä kehitettäessä on ylipäänsä tarpeellista lisätä yrittäjien näkökulmaa valmistelussa. Yrittäjät ovat työllistävä markkinavoima, eivät virkamiehet eivätkä työmarkkinajärjestöt.

Odotuksia uudelle ministeriölle

Järventauksen mielestä esim. työ- ja elinkeinoministeriön perustaminen on suotuisa uutinen juuri siksi, että se antaa parempia mahdollisuuksia ottaa myös työelämän lainsäädännön valmistelussa huomioon elinkeino- ja yrittäjäpolitiikan tavoitteita.
− Viestimme työmarkkinarakenteiden kehittämisen osalta on yksinkertainen: lisätään mahdollisuuksia, vaan ei velvoitetta paikalliseen sopimiseen joustoturvatessin avulla. Siinä annetaan yrittäjälle ja työntekijöille mahdollisuus yhteisesti sopien poiketa työehtosopimuksesta, jos halua on.
− Kumpikin osapuoli voisi aina nojautua työehtosopimukseen, jos näkisi sen poikkeamisjärjestelyä paremmaksi. Näin järjestelmä pitäisi sisällään sekä turvan että tarvittavan jouston.

Hallitusohjelma tukee

Vanhasen toisen hallituksen ohjelma on yrittäjien kannalta hyvä sisältäessään monia elementtejä mm. yritysten kasvumahdollisuuksien parantamiseen, Järventaus totesi. On kuitenkin syytä muistaa, että yrittäjää ei pidä syyllistää siitä, jos hän on valinnut yritykselleen vakiintuneen yrityskoon tien. − Jokaiselle yrittäjälle on tärkeää, että jos haluaa kasvattaa yritystään, olosuhteet sille ovat mahdollisimman suotuisat. Kasvuyrityksiä voi löytyä pienimmistä yksinyrittäjistä alkaen. Niinpä ne toimet, joilla helpotetaan yksinyrittäjän mahdollisuuksia palkata ensimmäinen työntekijä, ovat osa kasvuyrityspolitiikkaa.

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952, Raija-Liisa Konkola